ПРИТЧА ЗА БЛАГОДАРНОСТТА

Един турски бей имал специална стая за пътници. Който го посещавал, непременно трябвало да нощува в стаята и на сутринта да продължи пътя си. През това време беят заповядвал да го нагостят добре. Едно нещо само не харесвало на гостите, а именно като си отивали един от слугите по заповед на бея ги набивал добре. Защо трябвало да ги бият и те не знаели, но се помирили с положението си. Всеки гост си казвал:

„Биха ме, но поне се нахраних и наспах добре.“

Един ден в дома на бея се спрял един странник да нощува и да се нахрани. Той бил предупреден, че на излизане от дома на бея ще бъде бит, но и на това бил съгласен. Като влязъл в стаята на бея, определена за странници, веднага му донесли вода да измие краката си, след това му сложили богата трапеза – всичко в изобилие. Той хапнал от едно ядене и благодарил, като казал: „Бог да благослови!“. Хапнал от второ, от трето ядене и постоянно благодарял и казвал: „Бог да благослови! Бог да наспори!“ След това легнал да спи. На сутринта пък го изпратили с изобилно ядене и той все благодарил, благославял бея,
благославял изобилието,с което го изпратили. На пътната врата той се спрял и чакал да дойдат слугите, за да му дадат и последното – боя. Беят го запитал:

- Какво още искаш? Не си ли доволен?

- Бог да благослови и да наспори всичко, доволен съм, но разбрах, че тук имало обичай. На излизане от дома да бият госта. Чакам да получа и аз своя дял.

- Иди си с мир и с радост! – отговорил беят. Хора като теб, които не спират Божието благословение, никой не ги бие. Ти постоянно благодариш и благославяш изобилието, което Бог дава. От 20 години насам, колкото пътници минаха през моя дом, всички бяха бити, защото, като виждаха изобилието, не го благославяха, но казваха: „Стига, стига!“.

Всеки, който казва на Божието благословение „Стига“, тояга го чака. Който благославя и благодари на изобилието, добро го чака.

5/5
Оценете статията

Коментари за ПРИТЧА ЗА БЛАГОДАРНОСТТА

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ