Продукти, храни и лекарства, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици

Като студент, професионалист или шофьор идва момент, когато трябва да предоставите проба от урина за тестване за наркотици. Да приемем, че сте силен кандидат за вашата мечтана работа и комисията за интервю изисква тест за наркотици, преди да може да предаде договора.

Вие с радост и увереност се подчинявате, знаейки много добре, че не сте употребявали никакви забранени наркотици.

След няколко дни резултатите от теста за наркотици са доставени и вие сте извикани, за да обсъдите бъдещето си с новата компания. За вас това е добра новина, тъй като сте сигурни какво да очаквате. Но пружината в стъпката ви бързо се превръща в накуцване, докато четете думите „ тестът е положителен за лекарства А и Б “.

Докато стоите там с ужас, вие се опитвате да си спомните време, когато може да сте погълнали дори прашинка от забранен наркотик, но нищо не ви идва наум. Чудите се: „Как може да се провалите на тест за наркотици, без да приемате наркотици ?“

Колкото и драматично да звучи това, всъщност е реалност за изненадващо голям брой хора, до 1 на всеки 10 теста за наркотици е вероятно да бъдат фалшиво положителни.

По-долу описваме какво може да причини фалшив положителен резултат, как да оспорите неправилен резултат от тест за наркотици и стъпките, които трябва да предприемете, ако тестът действително е точен.

При изследването на слюнка и урина се използват китове, които много наподобяват стандартните бързи тестове за бременност и бързите антигенни тестове за COVID. Наличието на две ясни линии означава положителен резултат, докато наличието на втора бледа линия може да се приеме и за положителен и за отрицателен резултат (следва да се съобрази с описанието от фирмата производител).

 

Най-общо се различават следните тестове за наркотици:

  • стандартни тестове: това са едни от най-често използваните тестове, като се наричат още 5-панелни тестове, тъй като чрез тях се цели детекция на едни от най-често използваните забранени субстанции, а именно амфетамини, кокаин, опиати, фенциклидин, марихуана, независимо от пътя на приложение (през устата, през носа, чрез инхалация и други), като в зависимост от чувствителността на панела може да се установи прием за последните 24 часа до пет дни
  • разширени тестове: наричат се още 10-панелни тестове, като са по-изчерпателни и могат да установят употреба на субстанциите, включени в стандартните тестове, но също и на барбитурати, бензодиазепини, метадон, метаквилон, пропоксифен и други
  • специфични тестове: в някои производства, в спорта, както и при практикуването на определени професии, работодателите могат да изискват специфични тестове за детекция на определени субстанции (халюциногени, анаболни стероиди, стимуланти, седативи, инхаланти) с цел установяване на кражба от предприятието, неправомерно изпълнение на задълженията или злоупотреба

Напитки, храни и лекарства, които могат да причинят фалшив положителен резултат при тест за наркотици

Вярвате или не, причината за неуспешен тест за наркотици може да е привидно безобиден ежедневен продукт, който се намира в кухнята ви. Някои храни, напитки и лекарства, отпускани с рецепта, съдържат необходимите химикали и метаболити, за да предизвикат фалшиво положителен резултат.

 

Маково семе

Ако геврек с маково семе е част от сутрешната ви рутина, може би е най-добре да нарушите традицията, ако ви предстои тест за наркотици.

Тези малки черни семки се оказват една от храните, които предизвикват фалшиво отрицателен тест за наркотици. Всъщност някои американски правителствени агенции изрично не препоръчват консумацията на маково семе преди тест за наркотици. Ето защо:

Хрупкавите малки семенца, които хората поръсват върху торти, бисквити и гевреци, идват от растението Papaver somniferum или опиумния мак, който също се използва за производство на хероин. Въпреки че семената са безвредни, те съдържат следи от кодеин и морфин (около 0,5-10 микрограма на грам ).

Тази концентрация на опиати далеч не е нещо, което може да ви накара да се натоварите, особено като се има предвид, че медицински предписан морфин има концентрация от 5 000-30 000 микрограма/грам .

Понякога обаче тестовете за наркотици не могат да разграничат маковото семе от други по-мощни и забранени опиати. Кодексът на Световната антидопингова агенция препоръчва праг на морфин от 1,3 микрограма на грам. По същия начин федералното правителство на САЩ поддържа праг от 2 микрограма/грам .

И както се вижда от проучване в Journal of Analytical Toxicology, има шанс за фалшиво положителен тест за наркотици при ядене на маково семе.

Пица

За повечето хора пицата е въплъщение на кулинарни постижения. Лигавото сирене, щедрите гарнитури, пикантният сос и хрупкавата коричка са достатъчни, за да накарат всеки да му потекат лигите.

Тази универсална любов към пицата може да бъде свързана с индикатори за пристрастяване.

Ако оставим настрана пристрастяването към пица, един производител на дрегер за алкохол отбелязва, че храната може да е причината за фалшив положителен резултат при тест за наркотици. Как така? Дрождите насърчават ферментацията на захарите в алкохол и други вещества - което води до втасване на тестото във вашата пица или друг сладкиш.

Въпреки че не трябва да очаквате да се почувствате пияни, след като сте изяли парче (или четири) пица, алкохолът в устата ви може да е достатъчно, за да върне фалшиво положителен резултат от теста за наркотици. Ако не можете да се откажете от пица преди тест за наркотици, поне изплакнете устата си, след като сте готови.

Дуриан

Малко плодове, ако има такива, са толкова разделящи, колкото дуриана (известен още като Кралят на плодовете ). Азиатският плод се възхищава и отблъсква в еднаква степен. За някои хранителната му стойност, уникалният вкус и кремообразната текстура се превръщат в страхотна закуска. За други острата миризма, която излъчва, когато е узряла, е просто непоносима.

Забавен факт: Плодът дуриан предизвика вълнение в австралийски университет, след като миризмата му беше погрешна за изтичане на газ .

В допълнение към сравнително неприятната миризма, бодливият азиатски плод също се оказва една от храните, които могат да причинят фалшиво положителен тест за наркотици.

При инцидент от 2019 г., докладван от BBC, китаец е спрян от полицейски служители в провинция Дзянсу по подозрение за шофиране в нетрезво състояние. След проверка с дрегер полицаят заключил, че мъжът наистина е бил пиян въпреки възраженията му.

Последващият кръвен тест доказа обратното - което накара органите на реда сами да опитат дуриана. Резултатът беше ниво на алкохол в кръвта на дрегер с 0,016% над допустимото в Китай. Това се приписва на „алкохола в устата“, който се задържа за кратко след ядене на зрели плодове.

Конопени семена – гранола

Конопът е разновидност на Cannabis Sativa L. растение, но с концентрация на THC (психоактивно съединение в марихуаната) под 0,3%.

Конопа и конопеното семе са регулирана стока със значителни индустриални приложения. Това също означава, че има голям шанс конопеното семе да попадне във вашата диета или продукти – в случая блокчетата гранола и конопеното масло.

Следите (<0,3%) от THC (тетрахидроканабинол) в конопа не са достатъчни, за да предизвикат интоксикация. Но психоактивната съставка може да се натрупа в мастните клетки на тялото ви и да се задържи до 5 седмици.

Ако консумирате конопени семена често, те може да се окажат вашият отговор на въпроса; „Как можеш да се провалиш на тест за наркотици, без да употребяваш наркотици ?“

Тоник вода

Друга напитка, която може да причини фалшиво положителен тест за наркотици, е тази, която лесно се пренебрегва – тонизираща вода. Първоначално тонизиращата вода се продаваше и пиеше заради съдържанието на хинин ( Ps: Хининът е лекарство против малария, получено от хиново дърво в Южна Америка ).

Бързо напред към по-ново време, хининът обикновено се използва за намаляване на незаконни наркотици като хероин. Поради тази причина урината ви след изпиване на бутилка тонизираща вода може да отразява тази на употребяващ наркотици.

Какво може да причини фалшив положителен резултат при тест за наркотици освен храната?

Храната и напитките не са единствените виновници за неуспешен тест за наркотици. Някои лекарства без рецепта и дори сапун.

Ибупрофен

Ибупрофенът е често срещано нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС), което помага за намаляване на болката, треската и възпалението.

В редки случаи - както е показано в проучване, има „малка вероятност от фалшиво положителен резултат от имуноанализ за канабиноиди, бензодиазепини или барбитурати след остро или хронично поглъщане на ибупрофен.”

Общото правило е да се проведат допълнителни скринингови тестове, в случай че пациент твърди, че използва ибупрофен.

Антибиотици

Някои антибиотици като флуорохинолони и рифампин също са показали, че причиняват фалшиво положителен резултат при тест за наркотици.

В ливански случай от 2002 г. 7-годишно момче, прието в Медицинския център в Бейрут, даде положителна проба за опиати след тест за урина.

След внимателно преразглеждане на случая, медицинският екип установи, че „интерферентното вещество в този положителен опиатен скрининг се предполага, че е рифампин“.

Лекарства за настинка

Как може да се стигне до провален наркотест, без да се е прибегвало до употреба на наркотични вещества? Това зависи от конкретния вид лекарство, за което става въпрос. Дори, ако сте приложили единствено редовни медикаменти, антисензитивните лекарства, които сте закупили от местната аптека при заболяване, могат да доведат до фалшиво позитивен резултат при наркотест.

Обичайните антисензитивни препарати като левоцетиризин (използван в инхалатори) и бромфенирамин (при настинка и алергии) се е доказвало, че предизвикват подобни химически сигнали като метамфетамин. Ползването на безрецептурни лекарства налага риска от неуспех при наркотест.

Лекарства за суха кашлица

Декстрометорфан е съставка, която влиза в състава на множество препарати за облекчаване на суха и дразнеща кашлица, докато кодеин е по-рядко срещан в различни противокашлични продукти. Да се посочи, че съществува възможност за появата на лъжливо позитивни резултати при тестове за наличие на опиати и фенциклидин.

Пасивно пушене на трева

Може да се провалите на теста за наркотици поради това, че сте в една стая с пушачи на трева, но обикновено само в крайни случаи. Според проучване, ще трябва да бъдете заключени в стая без вентилация и да седите до група от около 6 пушачи, за да имате положителен тест за THC.

Изследователите заключават: Тези резултати показват, че екстремното излагане на дим от канабис може да доведе до положителни тестове на урината при често използвани гранични концентрации. Положителните тестове обаче вероятно ще бъдат редки, ограничени до часовете непосредствено след излагането и се появяват само при условия на околната среда, където излагането е очевидно.

Антиретровирусни лекарства

В проучване, изследователите откриха, че 100% от респондентите, които са приемали Sustiva – лекарство за ХИВ, съдържащо ефавиренц – са дали положителен тест за THC.

Тези констатации по-късно бяха подкрепени от друго подобно проучване през 2009 г., при което 98% от субектите, приемали ефавиренц, са дали положителен тест за марихуана и бензодиазепини. Изглежда, че антивирусното лекарство пречи на точността/работата на тестовете за урина.

Деконгестанти

Псевдоефедрин е една от основните субстанции за производство на метамфетамин, поради което при някои лица, приемащи псевдоефедрин, особено в по-висока доза, може да се получи фалшиво положителен тест за амфетамини

Това са лекарства, които притежават съдосвиващ ефект и намаляват веднага отока в носа.

Антидепресанти и антипсихотици

Тази група има най-много представители, криещи риск от фалшив резултат при тестване за наркотици. Сертралин, тразодон, кветиапин, бупропион, флуоксетин, венлафаксин, амитриптилин могат да доведат до фалшиво позитивен резултат за халюциногени (главно LSD и амфетамини).

Психостимуланти

Метилфенидат, използван при синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, както и ефедрин, могат да доведат до фалшиво положителен резултат за амфетамини и метамфетамин.

Други лекарства

Инхибитори на протонната помпа (омепразол, есомепразол, лансопразол), лекарства за редукция на теглото (фентермин), кортикостероиди (преднизон), лекарства за лечение на болестта на Паркинсон (амантадин), антипсихотици, както и редица добавки, съдържащи витамини от група В, канабидиол, макови семена, хинин и други могат да провокират фалшиво положителен резултат при тестване за наркотици

Списъкът с лекарствата, повлияващи тестовете за наркотици, не се изчерпва с гореизброените групи лекарства, като при професиите, изискващи рутинно изследване за наркотици е необходима обстойна консултация с лекуващия лекар за рисковете от фалшиво позитивен резултат вследствие назначената терапия.

 

Как да оспорите фалшив положителен резултат от тест за наркотици

Ако случайно сте станали жертва на горните храни, важно е да се научите как да оспорвате фалшиво положителен тест за наркотици.

Ако сте сигурни, че не сте употребявали алкохол или незаконни наркотици, както се предполага в фалшиво положителните резултати от теста за наркотици, първата стъпка е да поискате допълнителни тестове за проверка. Това често изисква кръвен скрининг за потвърждаване на резултатите.

В случай на тестове за алкохол, прости кръвни тестове могат да докажат вашата невинност - тъй като алкохолът от храните рядко навлиза в кръвния поток.

За други вещества като ибупрофен и лекарства за настинка се използват усъвършенствани тестове като високоефективна течна хроматография (HPLC тест) или газова хроматография-мас спектрометрия (GC-MS тест). Тези тестове разделят елементите в пробата от урина и ги маркират, за да идентифицират възможна интерференция.

Ако можете успешно да оспорите фалшиво положителен тест за наркотици, потенциално бихте могли да спасите работа или дори да избегнете съдебни обвинения.

Какво става, ако наистина сте се провалили на теста за наркотици?

Понякога резултатите нямат нищо общо с храни, които причиняват фалшиво положителни тестове за лекарства. Може да са истински без намеса. Това може да означава проблем с наркотици и алкохол, който се нуждае от професионална намеса и грижа.

Пристрастяването е многостранно заболяване, което засяга не само индивида, но и семейството му и хората наоколо. Последствията от злоупотребата с вещества може да са далечни и да надхвърлят просто неуспешен тест за наркотици. Важно е да се отбележи, че зависимостта от наркотици често е постепенен процес, който бавно се прокрадва, докато вече нямате контрол.

Ако се борите със зависимост, силно препоръчително е и никога не е късно да потърсите професионална помощ и да поемете отново контрола над живота си.

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Продукти, храни и лекарства, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ