Скали за магнитуд на земетресението и какво представлява магнитуда? За сградите в България.

Тежестта на земетресението обикновено е пропорционална на количеството сеизмична енергия, което освобождава. Сеизмолозите използват скала на магнитуда, за да изразят това освобождаване на енергия.

Ето типичните ефекти от земетресения в различни магнитудни диапазони.

 

Магнитут Ефекти
По-малко от 3,5 Записано на местни сеизмографи, но като цяло не се усеща.
3,5 - 5,4 Често се усеща, но рядко причинява щети.
Под 6.0 Най-много леки щети на добре проектирани сгради. Може да причини големи щети на лошо построени сгради в малки региони.
6.1 - 6.9 Може да причини щети на лошо построени сгради и други структури в райони до около 100 километра, където живеят хора.
7,0 - 7,9 "Силно" земетресение. Може да причини сериозни щети на по-големи площи.
8,0 - 8,9 "Голямото" земетресение. Може да причини сериозни щети и загуба на живот в райони на няколкостотин километра.
9 Рядко силно земетресение. Може да причини големи щети в голям регион над 1000 км.

 

Докато всяко земетресение освобождава уникално количество енергия, стойностите на магнитуда, докладвани от различни сеизмологични обсерватории за дадено събитие, може да варират. В зависимост от размера, естеството и местоположението на земетресението, сеизмолозите могат да използват няколко различни метода и дори различни скали за магнитуд, за да оценят магнитуда. Откловението в оценката на магнитуда е около плюс или минус 0,3 единици и сеизмолозите често преразглеждат оценките на магнитуда, докато получават и анализират допълнителни данни. Може да минат няколко дни, преди различни организации да стигнат до консенсус относно това коя е най-добрата обща оценка на величината.

Въпреки че, всяко земетресение има уникален магнитуд, неговите ефекти ще варират значително в зависимост от разстоянието, земните условия, строителните стандарти и други фактори. Сеизмолозите използват различна скала за интензитет , за да изразят променливите ефекти от земетресението.

Какво представлява магнитуда?

Това е мярка за размера на земетресението и се определя от логаритъма на максималното изместване или амплитудата на сигнала на земетресението, както се вижда на сеизмограмата, с корекция за разстоянието между фокуса и сеизмометъра. Това е необходимо, тъй като колкото по-близо е сеизмометърът до земетресението, толкова по-голяма е амплитудата на сеизмограмата, независимо от размера или магнитуда на събитието. 

За сравнение, земетресение с магнитуд 5 ML е еквивалентно на експлозия от 1000 тона тротил, докато земетресение с магнитуд 6 ML е енергийният еквивалент на 30 000 тона тротил или 30 килотона ядрена експлозия.

Времето, местоположението и магнитудът на земетресението могат да бъдат определени от данните, записани от сеизмометър. Сеизмометрите записват вибрациите от земетресения, които преминават през Земята. Всеки сеизмометър записва треперенето на земята директно под него. Чувствителни инструменти, които значително увеличават тези земни движения, могат да открият силни земетресения от източници навсякъде по света. Съвременните системи прецизно усилват и записват движението на земята (обикновено на периоди между 0,1 и 100 секунди) като функция на времето.

Магнитудът е размерът на земетресението

Земетресението има един магнитуд. Разклащането, което причинява, има много стойности, които варират от място на място въз основа на разстоянието, вида на повърхностния материал и други фактори. 

Големината на магнитуда се изразява в цели числа и десетични дроби. Например, магнитуд 5,3 по Рихтер е умерено земетресение, а 6,3 по Рихтер е силно земетресение. Поради логаритмичната основа на скалата, всяко цяло числово увеличение на магнитуда представлява десетократно  увеличение на измерената амплитуда, измерена на сеизмограма.

Вижте това видео от actualno.com за сградите в България:

 

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Скали за магнитуд на земетресението и какво представлява магнитуда? За сградите в България.

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ