Начини да се ориентираме в гората, защото е яко

Ако се изгубите в планината без подходящите средства за ориентиране

Всичко се случва дори и да тръгваме подготвени в планината. В непознат район човек лесно може да сбърка посоката, да се изгуби и да няма представа къде се намира.

Ето един жокер за туристите, които мислят да се загубят в гората:

Ако намерите рекичка, тръгнете по нея. Тя винаги се влива в друга река и тя в по-голяма река и все някога ще мине през населено място..евентуално. В Родопите се случва рекичката да потъне някъде.

А сега прости неща, които всеки, който е решил да тръгне по гората, трябва да знае:

  • Мъхът по камъните и големите дървета расте от север.
  • Тревите по северните склонове са по-развити и съхнат по-рано.
  • Ако през отрязан пън прекараме права линия, пресичаща по средата най-тесните и най-широките кръгове, то откъм страната на тесните е север.
  • По-развитата част на короната на единичните дървета е от южната страна.
  • Брезата е по-бяла от южната страна.
  • Зимно време снежната покривка е по-тънка на южните склонове.
  • Навятата снежна покривка върху дърветата и клоните, както и ледената кора са по-тънки откъм юг. От юг се топят първи.
  • Мравуняците се разполагат на юг от дървета или път. Южната им страна е по-полегата, а северната е по-стръмна.
  • Смолата на дърветата тече от южната им страна.

Как да се ориентираме по небето

Ако сме замръкнали някъде, защото сме се увлякли да берем билки, гъби или просто сме ходили в грешна посока, то тогава небето е във ваша услуга.

А знаете ли, че най-ярката звезда от съзвездието Малка мечка – Полярната звезда не променя положението си през цялата нощ, защото е разположена винаги на север. Едно време тази звезда е била много важна за мореплавателите.

Бялата мечка - Полярната звезда

Туристическа маркировка

Виждали ли сте линии по дърветата надраскани с боя? Н, това не е графит. Това е пътна маркировка, която оказва пътя, по който да вървите. Тази маркировка може да е поставена не само върху дървета, ами и върху камъни, стълбове и всичко неподвижно. Изглежда нещо като това:

Туристическа маркировка

С тази маркировка се маркират пътеките, който водят до туристически хижи и заслони, върхове, чешми, извори, езера, природни феномени.... и други забележителни места. Объркващо, нали? Спокойно, най-често маркировката е свързана с хижите и хижите помежду. Тази маркировка ще ви преведе през най-късите и удобни пътища, преминаващи през безопасни, хубави или забележителни места за вашето перфектно селфи. 
За ваша безопасност - следвайте маркировката.

Ами ако загубя маркировката?

Ако загубите маркировката, ще трябва да се върнете до предишната маркировка, която сте видяли и оттам да продължите с търсенето си. Също като игра.

Има два вида маркировка - лятна туристическа маркировка и зимна туристимеска маркировка

За маркиране на летни маршрути се използва основно лентова маркировка, представляваща три хоризонтални ивици, допрени една до друга, от които средната представлява основният ориентиращ цвят, а страничните ивици служат за привличане на вниманието. Може да ги видите в цветове червен, зелен, син и жълт, а за привличащ цвят се използва белият. Но още се срещат и стари маркировъчни знаци, при които за привличащ цвят е използван жълтият.

Друг основен маркировъчен знак е стрелката. Най-често тя е във вид на табелка, като с нея освен посоката на движение се указва и мястото, докъдето маркировката води.

 

Зимната маркировка се състои основно от метални колове, забити в земята. Коловете са боядисани с блажна боя в контрастни на снега редуващи се черни и жълти ивици. Също така маркировката може и да е табели, поставени на метални колове, забити в замята.

Зимната маркировка е поставена по маршрути с липсваща или понижена лавинна опасност.

 

Планината винаги има с какво да ни изненада, затова никога не тръгвайте към нея неподготвени!

Проучете добре дължината и времетраенето на маршрута, наличието на трудни и опасни участъци, хижи, заслони, водоизточници, основни ориентири, места за евентуално принудително бивакуване, осигуряване на храна, нощувки. Не подценявайте планината? Времето в планината се мени за минути.

Запознайте се с опасностите в планината и в района на прехода. Ако нямате достатъчно опит, задължително избирайте добре маркирани маршрути. Тръгвайте винаги рано сутрин. Носете удобни обувки и дрехи за планината.

Рейтинг 4.8 от 5
Оценете статията

Коментари за Начини да се ориентираме в гората, защото е яко

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ