Стокхолмски синдром

ОБЩ ПРЕГЛЕД

Какво представлява Стокхолмският синдром?

Стокхолмският синдром е психологическа реакция на държане в плен. Хората със Стокхолмски синдром създават психологическа връзка със своите похитители и започват да им симпатизират.

В допълнение към първоначалната ситуация похитител-заложник, Стокхолмският синдром вече включва и други видове травми, при които има връзка между насилника и лицето, което е малтретирано.

Много медицински специалисти смятат, че положителните чувства на жертвата към насилника са психологически отговор - механизъм за справяне, който те използват, за да оцелеят през дните, седмиците или дори годините на травма или насилие.

Други тясно свързани психологически състояния включват:

 • Свързване на травма.
 • Научена безпомощност.
 • Синдром на очукан човек.

Как Стокхолмският синдром получи името си?

Това състояние получава името си от инцидент с банков обир през 1973 г., който се случи в Стокхолм, Швеция. По време на шестдневното противопоставяне с полицията, много от пленените банкови служители проявиха съчувствие към банковите обирджии. След като бяха освободени, някои банкови служители отказаха да свидетелстват срещу банковите обирджии в съда и дори събраха пари за защитата им.

Криминолог и психиатър, разследващ събитието, разработи термина „Стокхолмски синдром“, за да опише афинитета, който някои банкови служители проявиха към банковите обирджии.

СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ

Какви са симптомите на Стокхолмския синдром?

Хората, които имат Стокхолмски синдром, имат:

 • Положителни чувства към похитителите или насилниците.
 • Съчувствие към вярванията и поведението на техните похитители.
 • Отрицателни чувства към полицията или други власти.

Други симптоми са подобни на посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) и включват:

 • Ретроспекции.
 • Чувство на недоверие, раздразнение, нервност или тревожност.
 • Не можете да се отпуснете или да се насладите на неща, които преди сте харесвали.
 • Проблем с концентрацията.

Какво причинява Стокхолмския синдром?

Изследователите не знаят защо някои пленници развиват Стокхолмски синдром, а други не.

Една от теориите е, че това е научена техника, предадена от нашите предци. В ранната цивилизация винаги е съществувал риск да бъдеш заловен или убит от друга социална група. Свързването с похитителите увеличава шанса за оцеляване. Някои еволюционни психиатри вярват, че тази техника на предците е естествена човешка черта.

Друга теория е, че ситуацията в плен или насилие е силно емоционално заредена. Хората коригират чувствата си и започват да изпитват състрадание към насилника си, когато им се покаже някаква доброта с течение на времето. Освен това, като работят с насилник, а не се борят срещу него, жертвите могат да осигурят своята безопасност. Когато не е наранена от насилника си, жертвата може да се почувства благодарна и дори да разглежда насилника си като хуманен.

ДИАГНОСТИКА И ТЕСТОВЕ

Как се диагностицира Стокхолмският синдром?

Американската психиатрична асоциация не признава официално и не включва Стокхолмския синдром като състояние в най-новия си диагностичен наръчник - Златния стандарт за заболявания и състояния на психичното здраве. Тъй като не е включено, доставчиците на здравни услуги могат или не могат да разпознаят това състояние. Въпреки това, всички доставчици на здравни услуги разпознават поведения, които са резултат от травматична ситуация. Критериите за ОСР или остро стресово разстройство и някои лечения често са подобни на синдрома на Стокхолм.

УПРАВЛЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ

Как се лекува Стокхолмският синдром?

Тъй като стокхолмският синдром не е признат за психологическо състояние, няма стандартно лечение. Въпреки това, подобно на лечението на посттравматично стресово разстройство, лечението на стокхолмския синдром обикновено включва психиатрично и психологическо консултиране („терапевтична терапия“) и/или медикаменти. Ако вие или ваш любим човек имате Стокхолмски синдром, ще научите здравословни начини да се справите с травмата си.

Терапията може да ви помогне:

 • Разберете своя опит.
 • Разберете колко сипатизиращото поведение към вашите похитители е било умение за оцеляване.
 • Научете как можете да продължите напред с живота си.

ПЕРСПЕКТИВИ / ПРОГНОЗА

Каква е прогнозата за хората със Стокхолмски синдром?

Първо, повечето хора, които преживяват насилие, травма или ситуации в плен, не развиват Стокхолмски синдром. Стокхолмският синдром е рядка психологическа реакция на пленник или злоупотреба. Психотерапията може да помогне на вас или на близък човек да се възстановите и да продължите напред с живота си.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Прилага ли се Стокхолмският синдром само за ситуации на заложници?

Въпреки че Стокхолмският синдром е наречен въз основа на местоположението на ситуация на банков обир и заложници, някои от същите поведения и чувства се наблюдават при жертвите на други видове травми, включително:

 • Сексуално, физическо и емоционално насилие.
 • Насилие върху дете.
 • Злоупотреба между треньор и спортист. Един пример може да са спортисти, които се съгласяват на екстремни, обидни тренировки, защото вярват, че треньорът знае какво е най-доброто за тях.
 • Секс трафик на хора.

 

Стокхолмският синдром е механизъм за справяне. Вместо да изпитвате чувство на страх, ужас и враждебност към насилника, може да започнете да изпитвате чувство за човечност и състрадание към него. Ако вие или ваш любим човек сте преживели Стокхолмски синдром, знайте, че вашите положителни чувства към вашия насилник не са вина. Това, което чувствате, е разбираем начин да се справите и да преживеете това, което ви се е случило. 

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Стокхолмски синдром

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ