Как да познаем истинския мед

Методи за фалшификация на меда

Основните методи за фалшификация на меда за два: разреждането му с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранното му изваждане от кошера. В първия случай, добавянето на различни сиропи към меда увеличава обема му и оттам намалява производствената цена на продукта. Ранното изваждане от кошера пък позволява на пчеларите да произвеждат повече мед за по-кратко време.

Неузрелият мед е с по-високо водно съдържание и има нужда от допълнително изсушаване по изкуствен начин. И в двата случая се намалява качеството на крайния продукт и до потребителите достига субстанция, която не отговаря на стандартите за това как се прави пчелен мед.

Как да разберете, че купувате истински мед? Ако не го купувате директно от пчелар, може да е трудно да изберете между различните марки и сортове, налични на пазара. Изчислено е, че почти три четвърти от меда, който се продава в някои хранителни магазини и търговци на дребно в големи кутии, всъщност не е мед. Това е преработен продукт, който е лишен от цветен прашец, хранителни вещества, ензими и витамини. Това, което е останало в буркана, е просто подсладен сироп. Тревожно е, че някои производители дори добавят изкуствени подсладители и царевичен сироп, за да направят „медът“ по-евтин чрез разреждане на оригиналния продукт. Съществува и рискът да купувате фалшифициран мед, съдържащ пестициди, антибиотици и други замърсители.

За щастие има четири лесни теста, които можете да направите у дома, за да се уверите, че продуктът, който сте купили, наистина е мед. Освен това, не забравяйте да прочетете етикета за това откъде идва медът, а не къде е бутилиран - тъй като безскрупулните производители се опитват да подведат потребителите, като твърдят, че медът им е натурален и не споменават къде е получен първоначално. Има много чудесен мед от цял ​​свят и закупуването на тези бутикови марки в специализирани магазини и гурме онлайн търговци на дребно не е проблем. Просто знайте източника и ще се оправите.

 

Как да разберете разликата между истински и фалшив мед:

Тестът за кристализация

Тъй като медът се произвежда от нектар, пчелите го преработват и заливат със специални ензими. Един от тези ензими, глюкоза оксидаза, помага да се отстрани всякаква вода от меда. Резултатът от този процес е, че естественият мед има склонност да кристализира и да става по-гъст при съхранение. Изкуствен мед няма.

Тестът за вода

Истинският мед не се смесва лесно с вода. Просто пуснете една чаена лъжичка в чаша вода и ще видите, че тя се утаява на дъното на съда ви. За да го включите в течността, истинският мед трябва да се разбърква. Фалшивият мед, от друга страна, лесно се разтваря във вода, без дори да се смесва.

Тестът на хартията

Поставете няколко капки от пробата, която тествате, върху хартиена кърпа или салфетка. Ако медът е чист, той ще остане твърд и няма да се накисне. Ако медът е нечист, той ще намокри хартията и може би дори ще попие през нея.

Микровълнов тест

Добавете около 2 супени лъжици от вашата проба в подходяща за микровълнова купа и загрейте на висока мощност за 45 до 60 секунди. Естественият мед ще се карамелизира бързо, докато изкуственият ще стане пенест и мехурист.

Тестът за хляб

Разстелете пробата си върху филийка хляб. Ако е истински мед, хлябът ще стане хрупкав отгоре за няколко минути. Ако медът е фалшив, хлябът ще стане намокрен (поради различното му съдържание на влага).

 

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Как да познаем истинския мед

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ