Ултравиолетови бактерицидни лампи за дезинфекция

Кварцова лампа с UV лъчи

Ултравиолетовите лъчи са извън видимата част на спектъра, непосредствено след виолетовия цвят. Те са част от слънчевата светлина и най-честият ефект върху човешкия организъм е изгарянето на кожата при прекомерно излагане на слънце.

Тези лъчи предизвикват фотобиологични и фотохимични реакции в организма, като: фотойонизация, фотополимеризация, фотоизомеризация и др. Те усилват имунитета, унищожават бактерии, вируси и болестотворни микроорганизми в различни среди и материи, като: въздух, твърди повърхности, вода.

Как работят UVC лампите?

Кварцовите лампи работят като излъчват UVC вълни с дължина 200-400 нанометра. Ултравиолетовата светлина прониква през белтъчната обвивка на вируси и бактерии и унищожава тяхната РНК и ДНК. Подходяща е за помещения до 60 кв.м за време на работа 30-60 минути. При работа се отделя и Озон, той е много полезен до определени нива и убива вредните микроорганизми дори на недостъпни от светлината места. При по-голяма наситеност на този газ обаче, той става вреден, поради което винаги след работа на лампата, помещението трябва да се проветрява.

Какво е бактерицидна лампа? Безопасни ли са и как работи?

Бактерицидната лампа е осветително устройство, предназначено за дезинфекция на въздуха и повърхности в различни помещения – болнични заведения, офиси, обществени места, производствени помещения, детски заведения, битови помещения и т.н. С помощта на UV лъчи тези лампи унищожават патогенни вируси и бактерии.

Ултравиолетовите лъчи са най-активно действащата част от спектъра на светлината. Те оказват влияние върху целия организъм като предизвикват различни фотобиологични и фотохимични реакции.

Лампата наподобява запечатана стъклена тръба като стъклото може да предава ултравиолетови лъчи с определен спектър. По време на работа на уреда се образува радиация, която частично се филтрира от стъклото.

Има два вида бактерицидни лампи – такива, които по време на работа отделят озон и такива, които работят без озон. Озоновите лампи пречистват въздуха, убиват патогенната флора и премахват миризмите, но по време на този процес се отделя озон, който в големи количества е опасен за човешкото здраве. Затова те могат да се използват само когато няма хора и животни в помещението. След като спрете лампата е необходимо стаята да се проветри за поне 30-60 минути (за това време озонът се превръща в кислород).

Втория вид лампи са разработени по нова технология с кварцово стъкло със специално покритие, което филтрира спектърната линия на озоновото излъчване. По този начин стъклото не допуска повишаване на нивата на озон в помещението по време на работа на уреда.

Най-разпространени са озоновите лампи. Те са по-достъпни, евтини и популярни. Използват се в много лечебни заведения. Кварцовите лампи са по-скъпи, но гарантират, че озонът, който се отделя е в напълно безопасни, за хората, граници.

Безопасни ли са озоновите бактерицидни лампи?

Лампите, които образуват озон трябва да работят само когато в помещението няма хора или домашни любимци. В ниски концентрации озонът е навсякъде около нас и ние го вдишваме постоянно. Високите му нива обаче са опасни. Въздухът с висока концетрация на озон предизвиква дразнене на очите, носа, гърлото, главоболие, умора. Дългосрочнато излагане на високи нива на озон може да предизвика по-сериозни последици. UVC лъчите също така могат да причинят сериозно увреждане на очите.

Препоръчва се лампата да работи 1-2 часа, след което помещението се проветрява добре за поне 30 минути и едва тогава е годно за обитаване.

Как да изберем УВ лампа?

При избора на лампа обърнете внимание на нейния начин на работа. Ако имате възможност заложете на лампа с кварцово стъкло, която не допуска отделянето на големи концентрации озон и може да се използва дори когато сте вътре в помещението. Обърнете внимание на следните показатели:

  • За каква квадратура е подходяща лампата;
  • Колко време е нужно за дезинфекция на помещението (обикновено това време е от 15 до 60 минути за малки и средни помещения);
  • Добре е лампата да има функция отложен старт за да започне работа след като излезе от стаята;
  • Възможност за дистанционно управление;
  • Има ли датчик лампата за присъствие на хора и животни

Има модели, които се монтират към стената или тавана както и преносими уреди или такива на стойка. За домашна употреба са най-подходящи преносимите УВ лампи със среден или малък размер.

Задължително в характеристиките на продукта да е отбелязано, че е подходящ за жилищни сгради и битови помещения.

Лампите за домашна употреба се предлагат с различна мощност от 8W до 30W в зависимост от големината на помещението.

За пречиствалите на въздух с вградена УВ лампа

На пазара се предлагат и пречиствали на въздух с вградена УВ лампа, която се включва допълнително т.е не е нужно да работи постоянно. Обикновено тези уреди разполагат с ХЕПА филтър или такъв с активен въглен (а понякога и с двата) и пречистват въздуха от бактерии, фини прахови частици, полени, миризми. Уредът засмуква въздух отвън, филтрира го и го пуска обратно в помещението. УВ лампата осигурява допълнителна дезинфекция като унищожава 99% от патогените във въздуха. При този тип уреди лампата е кварцова и не отделя озон над допустимите граници, което означава, че няма нужда да напускате помещението, докато тя работи, освен ако изрично не е посочено друго!

УВ лампата може да е противопоказна за растенията

Добре е да преместите стайните растения в друго помещение докато лампата работи, тъй като силната ултравиолетова светлина може да им навреди.

Внимание

След като сте решили да си закупите подобно устройство, никога не забравяйте, че то е с медицинска цел. За да не се навреди на здравето при употреба, е необходимо да се спазват всички изисквания за работа и безопасност.

UV-C радиацията, която се използва за дезинфекция е най-ефективна в дължина на вълната от 264nm.

UV-C радиацията, която се използва за дезинфекция е най-ефективна в дължина на вълната от 264nm.

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Ултравиолетови бактерицидни лампи за дезинфекция

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ