Ултравиолетови бактерицидни лампи за дезинфекция

Кварцова лампа с UV лъчи

Ултравиолетовите лъчи са извън видимата част на спектъра, непосредствено след виолетовия цвят. Те са част от слънчевата светлина и най-честият ефект върху човешкия организъм е изгарянето на кожата при прекомерно излагане на слънце.

Тези лъчи предизвикват фотобиологични и фотохимични реакции в организма, като: фотойонизация, фотополимеризация, фотоизомеризация и др. Те усилват имунитета, унищожават бактерии, вируси и болестотворни микроорганизми в различни среди и материи, като: въздух, твърди повърхности, вода.

Как работят UVC лампите?

Кварцовите лампи работят като излъчват UVC вълни с дължина 200-400 нанометра. Ултравиолетовата светлина прониква през белтъчната обвивка на вируси и бактерии и унищожава тяхната РНК и ДНК. Подходяща е за помещения до 60 кв.м за време на работа 30-60 минути. При работа се отделя и Озон, той е много полезен до определени нива и убива вредните микроорганизми дори на недостъпни от светлината места. При по-голяма наситеност на този газ обаче, той става вреден, поради което винаги след работа на лампата, помещението трябва да се проветрява.

Какво е бактерицидна лампа? Безопасни ли са и как работи?

Бактерицидната лампа е осветително устройство, предназначено за дезинфекция на въздуха и повърхности в различни помещения – болнични заведения, офиси, обществени места, производствени помещения, детски заведения, битови помещения и т.н. С помощта на UV лъчи тези лампи унищожават патогенни вируси и бактерии.

Ултравиолетовите лъчи са най-активно действащата част от спектъра на светлината. Те оказват влияние върху целия организъм като предизвикват различни фотобиологични и фотохимични реакции.

Лампата наподобява запечатана стъклена тръба като стъклото може да предава ултравиолетови лъчи с определен спектър. По време на работа на уреда се образува радиация, която частично се филтрира от стъклото.

Има два вида бактерицидни лампи – такива, които по време на работа отделят озон и такива, които работят без озон. Озоновите лампи пречистват въздуха, убиват патогенната флора и премахват миризмите, но по време на този процес се отделя озон, който в големи количества е опасен за човешкото здраве. Затова те могат да се използват само когато няма хора и животни в помещението. След като спрете лампата е необходимо стаята да се проветри за поне 30-60 минути (за това време озонът се превръща в кислород).

Втория вид лампи са разработени по нова технология с кварцово стъкло със специално покритие, което филтрира спектърната линия на озоновото излъчване. По този начин стъклото не допуска повишаване на нивата на озон в помещението по време на работа на уреда.

Най-разпространени са озоновите лампи. Те са по-достъпни, евтини и популярни. Използват се в много лечебни заведения. Кварцовите лампи са по-скъпи, но гарантират, че озонът, който се отделя е в напълно безопасни, за хората, граници.

Безопасни ли са озоновите бактерицидни лампи?

Лампите, които образуват озон трябва да работят само когато в помещението няма хора или домашни любимци. В ниски концентрации озонът е навсякъде около нас и ние го вдишваме постоянно. Високите му нива обаче са опасни. Въздухът с висока концетрация на озон предизвиква дразнене на очите, носа, гърлото, главоболие, умора. Дългосрочнато излагане на високи нива на озон може да предизвика по-сериозни последици. UVC лъчите също така могат да причинят сериозно увреждане на очите.

Препоръчва се лампата да работи 1-2 часа, след което помещението се проветрява добре за поне 30 минути и едва тогава е годно за обитаване.

Как да изберем УВ лампа?

При избора на лампа обърнете внимание на нейния начин на работа. Ако имате възможност заложете на лампа с кварцово стъкло, която не допуска отделянето на големи концентрации озон и може да се използва дори когато сте вътре в помещението. Обърнете внимание на следните показатели:

  • За каква квадратура е подходяща лампата;
  • Колко време е нужно за дезинфекция на помещението (обикновено това време е от 15 до 60 минути за малки и средни помещения);
  • Добре е лампата да има функция отложен старт за да започне работа след като излезе от стаята;
  • Възможност за дистанционно управление;
  • Има ли датчик лампата за присъствие на хора и животни

Има модели, които се монтират към стената или тавана както и преносими уреди или такива на стойка. За домашна употреба са най-подходящи преносимите УВ лампи със среден или малък размер.

Задължително в характеристиките на продукта да е отбелязано, че е подходящ за жилищни сгради и битови помещения.

Лампите за домашна употреба се предлагат с различна мощност от 8W до 30W в зависимост от големината на помещението.

За пречиствалите на въздух с вградена УВ лампа

На пазара се предлагат и пречиствали на въздух с вградена УВ лампа, която се включва допълнително т.е не е нужно да работи постоянно. Обикновено тези уреди разполагат с ХЕПА филтър или такъв с активен въглен (а понякога и с двата) и пречистват въздуха от бактерии, фини прахови частици, полени, миризми. Уредът засмуква въздух отвън, филтрира го и го пуска обратно в помещението. УВ лампата осигурява допълнителна дезинфекция като унищожава 99% от патогените във въздуха. При този тип уреди лампата е кварцова и не отделя озон над допустимите граници, което означава, че няма нужда да напускате помещението, докато тя работи, освен ако изрично не е посочено друго!

УВ лампата може да е противопоказна за растенията

Добре е да преместите стайните растения в друго помещение докато лампата работи, тъй като силната ултравиолетова светлина може да им навреди.

Внимание

След като сте решили да си закупите подобно устройство, никога не забравяйте, че то е с медицинска цел. За да не се навреди на здравето при употреба, е необходимо да се спазват всички изисквания за работа и безопасност.

UV-C радиацията, която се използва за дезинфекция е най-ефективна в дължина на вълната от 264nm.

UV-C радиацията, която се използва за дезинфекция е най-ефективна в дължина на вълната от 264nm.


Коментари за Ултравиолетови бактерицидни лампи за дезинфекция

.com

Бъди първи, който ще напише коментарАнкета

Може ли мъж да прави каквото иска, ако жена му каже "Прави каквото искаш"?

ГЛАСУВАЙ
Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
97.60499US