Как да отгледаме и да се грижим за срамежлива мимоза  (Mimosa Pudica)

Mimosa pudica, широко известна като срамежлива мимоза, е чудо на природата. Грижата за това завладяващо стайно растение не е трудно и тази статия ще ви преведе през всичко, което трябва да знаете, за да отглеждате чувствителното растение на закрито, за да можете да се насладите на това ботаническо чудо в собствения си дом.

Почва: Добре дренирана глинеста почва
Контейнер: саксия със среден размер с дренаж
Светлина: Ярка светлина, малко пряка слънчева светлина
Температура: 60-85 F (16-30 C)
Влажност: Висока
Поливане: Постоянно влажна почва, но не мокра
Торене: Разреден висококалиев течен тор на всеки две седмици
Размножаване: семена

Въведение

Родно за тропическа Южна и Централна Америка, срамежливата мимоза е пълзяща билка или храст с трънливи стъбла и клони, която принадлежи към семейството на растенията Fabaceae, което означава, че е свързано с грах, боб и бобови растения.

Листата, подобни на папрат на растението, се състоят от съвпадение на двойки с продълговати форми, които имат малки косъмчета по повърхността си, както и по краищата. Тези косми са много чувствителни на допир, движение и температура, и когато се стимулират, всяка двойка листовки се затваря заедно в движение, подобно на ветрило.

Чувствителното растение произвежда гроздове от нежни, бледо розови или лавандулови цветя в средата на лятото до началото на есента, които приличат на пухкави помпони, поради стотици фини нишки, които съставят тези малки кълбовидни цъфтежи. Те се развиват в плоски шушулки, съдържащи между едно и шест семена.

Въпреки че мимозата често расте като многогодишно в природата, обикновено се третира като едногодишно, когато се отглежда като стайно растение, тъй като растението има тенденция да се влошава след цъфтежа. Но ако съберете семената, отглеждането на нови растения от тях е бързо и лесно.

Научното наименование Mimosa pudica произлиза от гръцката дума за „mime“ и латинската дума за „bashful“, по отношение на начина, по който листата реагират на стимули, сякаш растението има съзнанието да се срамува и да се прибира физически.

Най-добрата смес за саксии за срамежлива мимоза

След като разбрахте какво прави това невероятно растение толкова уникално и интригуващо, е време да научите как да се грижите за чувствителното си растение, като започнете от това каква почва трябва да използвате.

Mimosa pudica изисква почва, която може да задържа достатъчно вода, за да остане постоянно влажна, като същевременно осигурява добра аерация и дренаж, за да се предотврати гниенето на корените, причинено от уплътнена или мокра почва.

Ако искате да направите своя собствена растителна почвена саксия, можете да създадете добра смес, като използвате две части глинеста почва, две части торфен мъх и една част пясък или перлит.

Избор на саксия за вашата срамежлива мимоза

Тъй като не искате почвата, в която расте вашата рамежлива мимоза, да стане влажна, трябва да използвате саксия с дренажни дупки. Тези растения се справят най-добре, когато корените им са до известна степен ограничени, така че изберете саксия, която отговаря на размера на растението. Използвайте малка 3-инчова (8-сантиметрова) саксия за разсад и след като тя е добре установена, я поставете отново в 5-инчова (13-сантиметрова) саксия.

Тъй като срамежливата мимоза обича да поддържа саксията си по всяко време влажна, то е подходящо растение за отглеждане в саксии със самополиване.

Ярко осветление за срамежлива мимоза

Чувствителните растения се нуждаят от много ярка светлина. Ако растението не получи достатъчно светлина, листата може да се затворят и то няма да може да произведе цъфтеж.

Поставете растението си на слънчев прозорец, който получава някаква пряка слънчева светлина. Прозорецът с изток, който получава сутрешна слънчева светлина, е идеален за луковичните растения на Mimosa. Ако най-добрият източник на светлина е прозорец, гледащ на запад, най-добре е да поставите растението обратно от прозореца с 1-3 фута (30-90 см), докато растение в прозорец с южно изложение, трябва да се е с около 5 фута (1,5 метра).

Друг начин за постигане на подходящо осветление за чувствителното растение е използването на пълен спектър от флуоресцентно осветление, което осигурява повече от (300 foot-candles) 3400 lux светлина.

Температурен диапазон за здравословен растеж на растението.

Чувствителните растения се нуждаят от температурен диапазон от 16-30 С (60-30 ° F), за да покълнат, да поддържат здрав растеж и да произвеждат цветя. Този диапазон съвпада с типичните температури, срещани в повечето помещения, така че е вероятно осигуряването на нужното количество топлина за вашето растение да не е проблем. Просто не забравяйте, че растение, поставено близо до прозорец, може да почувства нощно спадане на температурата, което може да отслаби растението и да му забрани да цъфти.

Срамежливите мимози се нуждаят от висока влажност

Докато много стайни растения, които произхождат от тропиците, се справят отлично в сухите помещения, характерни за съвременните домове и офиси. Чувствителното растение е това, което се нуждае от високо ниво на влажност, за да цъфти.

Как да поливаме срамежливата мимоза

Срамежливата мимоза предпочита, неговата саксийна смес да се поддържа постоянно влажна. За да постигнете това, поливайте почвата за саксия старателно и оставете излишната влага да се оттича от саксията. След това следващият път, когато трябва да поливате, ще бъде след като почвата изсъхне малко, но се уверете, че никога не изсъхва напълно.

Времето между поливанията ще варира в зависимост от множество фактори, като времето на годината, метеорологичните условия и големината на растението.

Наторяване на срамежлива мимоза

Подобно на много други членове на семейството на растенията Fabaceae, растението "срамежлива мимоза" е способно на азотна фиксация, което означава, че може да преобразува атмосферния азот, който е недостъпен за растенията, в амоняк и други азотни съединения, които може да използва. В природата това растение има склонност да се намира в почвите, бедни на хранителни вещества. Така че се изисква само течен тор на всеки две седмици през пролетно-летния вегетационен период.

За чувствителното растение се препоръчва висококалиев тор, като доматен тор за растения, тъй като движението му изисква енергия. Също така, калият е основно хранително вещество за генерирането, движението и съхранението на въглехидрати, които подхранват цялата активност на растенията, а калиевите йони са едни от основните химикали, които растението използва, за да задейства листовките, за да се затворят.

Размножаване на срамежлива мимоза

Въпреки че е възможно да се вземат стволови резници за размножаване на нови чувствителни растения, отглеждането на растения от семена е толкова бързо и лесно, че това е най-често срещаният метод за производство на нови растения.

Ако купувате семена за срамежлива мимоза, не забравяйте да ги доставите от оторизиран производител. Ако вече имате растение, просто оставете шушулките да узреят и изсъхнат върху растението, преди да съберете семената от тях.

Семената трябва да се засаждат през пролетта, освен ако не използвате изкуствено осветление и контрол на температурата, като в този случай можете да започнете да покълвате семената си по всяко време на годината.

Семената на Mimosa pudica имат здраво, кафяво оцветено външно покритие. По-вероятно е те да покълнат, ако отслабите това покритие. Направете това, като ги поставите в купа с топла вода и ги оставите да киснат няколко часа преди засаждането.

Семената трябва да се засаждат в компост от семена, който се навлажнява обилно с поливане и след това се оставя излишната вода да се оттича. Можете да направите отлична смес за сеитба с 2 части компост, 2 части влакна от кокосови орехи или добре изгнила листна плесен и 1 част перлит или пясък.

Поставете семената върху повърхността на саксийната смес и след това едва ги покрийте с лек слой почва. Тъй като семената не винаги покълват, най-добре е да засадите повече. Така ще можете да засадите две или три семена в един и същ малък размер на саксия или да засадите множество семена в тавичка за семена.

След засаждането не забравяйте да поставите семената на място, където те ще получат ярка светлина и температури от поне 65-70 F (18-21 C). Това е много важно, защото семената няма да излязат от покой и да покълнат без тези топли температури. Ако вътрешната ви среда е прекалено хладна и / или суха, създайте мини-оранжерия, като покриете семенното легло с прозрачна пластмаса,или стъклена купа, като го премахнете веднага щом видите, че се появи първият разсад.

За да поливате семената, проверявайте редовно сместа за саксия и никога не я оставяйте да изсъхне, така че корените да имат постоянна влага, без да са преовлажнени.

Ако накиснете семената си и им дадете много светлина и топлина,семената на мимозата могат да покълнат за по-малко от една седмица, докато при по-малко идеални условия може да отнеме до четири седмици. Премахнете по-слабия разсад, които се появя, запазвайки най-силните растения. След като растението е пораснало достатъчно в малката саксия го поставете в средно голяма (5 инча, 13 сантиметра).

Колко време отнема срамежливата мимоза да порастне?

В тропическия климат чувствителните растения живеят две или повече години, докато в умерен климат те са склонни да се държат по-скоро като едногодишни, като намаляват, след като произвеждат цъфтеж през лятото. Когато се отглеждат като стайни стайни растения, най-добре е да се третират като едногодишни и да им позволят да измрат след събиране на семената, тъй като е лесно да се размножават нови растения от тези семена.

Трябва ли да се отнасям към срамежливата мимоза като пълзяща билка или като храст?

Срамежливата мимоза е едновременно пълзяща билка и храст в смисъл, че стъблото има тенденция да расте изправено в началото, но в крайна сметка ще падне и ще расте по земята с напредване на възрастта. За да се борите с този навик, помислете дали да поставите пергола в саксията с вашето растение за подкрепа.

 

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Как да отгледаме и да се грижим за срамежлива мимоза (Mimosa Pudica)

До Светла

От Китай. ибей елиекспрес е такива

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2022-07-28 22:03:06
Светла

Откъде мога да купя семена?

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2020-07-03 17:36:16
Ккк

Децата много му се радват

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2020-06-24 16:37:35
Нео

Много красиво цвете, с радост си го гледам :)

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2020-06-09 12:49:59


Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ