8 Март. Международен ден на жената.

„Честит 8 март, мамо!” - на бас, че сте го писали с детския си почерк. И после сте свикнали да честитите празника: на съученички, приятелки, колежки. На жената до вас.

Голямо объркване цари около датата 8 март и си струва да си припомним какво се чества на нея.

Осми март е Международен ден на жената, който почита борбите на жените за равни права по цял свят.

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според някои българи Благовещение (25 март) е християнският празник на майката и жената.

Международният ден на жената е празник и на женската красота, интелект, усърдна работа и внимание, но и също признание на борбата за равенство между половете.

Рейтинг 4.9 от 5
Оценете статията

Коментари за 8 Март. Международен ден на жената.

Aleks T

Polezna statiq - bravo!

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2021-03-14 17:17:28


Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ