Как да избирате правилния размер обувки и размери в различните стандарти на номерацияКак да избирате правилния размер обувки и размери в различните стандарти на номерация

Размерът на обувката зависи най-общо от дължината на обувката, считано от най-задната точка на стъпалото до най-предната. В световен мащаб се използват различни системи за размери на обувките, като единственото общо е, че е число, нарастващо с размера на обувката. По принцип ширината на обувката се увеличава пропорционално с дължината ѝ, но някои системи отчитат и ширината с една или повече букви (по-рядко с число). В много системи размера на обувката зависи от типа ѝ (мъжки, дамски, детски, спортни или работни обувки). Поради голямото разнообразие на производители и системи за размери е важно обувките да се изпробват преди покупката.

Мондопойнт

Мондопойнт е международната система за размер на обувки, разработена първоначално от производителите на ски обувки като универсална система за оразмеряване (от италиански mondo – свят). Мондопойнт се изчислява чрез просто измерване дължината на крака в милиметри, от петата до големия пръст.

В България действащи са 2 държавни стандарта за размера на обувките:

  • БДС ISO 9407:2000 „Размери на обувки. Мондопойнт система за оразмеряване и маркиране“
  • СД ISO/TS 19407:2016 „Обувки. Оразмеряване. Превръщане на системите за оразмеряване“

Как да избирате правилния размер обувки

Основният проблем е, че съществува разлика между американската (US), европейската и английската (UK) номерация. Различните производители често ползват собствени калъпи и форми и това води до драстични разминавания в размерите. Пример: 46 номер на Адидас е 29.5см. в повечето случаи, също и при Asics, но при Пума това се равнява на 30см. 

Парижката точка или (континентално) европейско оразмеряване се основава на индивидуалната дължина на шева, използвана при двойните шевове. Всеки бод е дълъг две трети от сантиметър (6.67мм.). Като общо правило не се предлагат половин размери. Разликата между последователни размери винаги е 6.67мм.

Размерите на обувките в ЕС се изчисляват, както следва: (дължина на вътрешността на стъпалото (в cm) + 1,5 cm) x 1,5.

Английската линейна мярка е най-старата система за оразмеряване на обувки в света. Една разлика в размера, известна още като ечемичено зърно, е с дължина 8,46мм. и съответства на една трета от инча (инчът е 2,54см.). Тук съществуват и половин размери. 

Английските размери на маратонките се изчисляват, както следва: ((Дължина на обувката (cm) / 2.54) х 3) - 25.

Американската система за оразмеряване на обувки се основава на английската линейна мярка, но се различава от нея, тъй като мащабът започва на 3 11/12 инча, вместо на 4 инча. На практика, един американски размер обикновено се счита за един размер по-малък от английския. Тук отново са възможни половин размерите. 

Размерите на американските маратонки се изчисляват, както следва: ((Дължина на последното (cm) / 2,54) х 3) - 23.

Японската линейна измервателна система (JPN) използва дължината на крака в сантиметри като основа. Това измерване съответства директно на размера на обувката: 25см. дължина на крака отговаря на размер на маратонката JPN 25, което от своя страна се равнява на размер 40 по европейски стандарт.

Диаграма на съответстващите стандарти на обувката

Размер на обувките за възрастен

Размер на обувките за дете


Коментари за Как да избирате правилния размер обувки и размери в различните стандарти на номерация

Гого

4,5-34 или 5-35

(YYYY-MM-DD) (YYYY-MM-DD) 2021-03-26 20:32:46
Сиси

Обувки номер 4,5- 5 си купувам в Англия ,в България кой номер трябва да си купя?

(YYYY-MM-DD) (YYYY-MM-DD) 2021-03-26 19:34:42
Ваня

UК номер е 4,5- 5 Кой е номера в БГ за обувки

(YYYY-MM-DD) (YYYY-MM-DD) 2021-03-26 19:31:26Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK OKOK, но с тъмна тема темаНе желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДАНЕ