Любопитни факти за целувката

Хората се целуват непрекъснато, всъщност знаем много малко за целувката. Затова ви предлагаме няколко любопитни факта.

Най-дългата целувка е продължила 58 часа. Лакасана и Екачай Тиранарат са се целували  58 часа , 35 минути и 58 секунди през 2013.

Общото време, през което човек се целува по време на целия си съзнателен живот е от 10 до 14 дни.

Не всички обичат да се целуват. В някои култури това е изключително неприемливо. В азиатската култура не е прието хората да се целуват на публични места. На някои места по света целувката е обявена за престъпление. До ден-днешен в щата Охайо съществува закон, съгласно който на мъжете с мустаци им е забранено да целуват. В щата Кънектикът пък на жените се забранява да бъдат целувани в неделя. Целувката е била строго забранена в Италия преди векове. През 16 век в страната на любовта наказанието за публична целувка е било смърт.

Жените предпочитат да целуват мъже без бради. Мъжете може да изглеждат по-секси с набола брада, но според Уилям Кейн, авторът на „Изкуството да целуваш” 53% от жените предпочитат да целуват гладко избръснати мъже. Това не е лоша новина за брадатите обаче. Кейн също открива , че 33% от жените харесват от време на време да целуват мъже с наболи бради.

Целуването успокоява хората. Когато се целувате с някого, през тялото ви преминава “коктейл от хормони”. Той кара мъжете да се започнат да се държат по-закрилнически и да усещат по-голяма привързаност към партньора.

Целуването е полезно, защото докато го правите в кръвта се отделят хормони, способни да удължат живота на човек с около минута.

Целуването води до пристрастяване. Колкото и странно да звучи, пристрастявате се към слюнката на партньора си, което си има своето еволюционно обяснение, тъй като слюнката съдържа много информация за имунитета, гените и съвместимостта ни с човека, с който се целуваме.

2/3 –ти от хората накланят главите си по един и същи начин. Удрянето на носовете, когато се накланяте за целувка убива желанието (на всеки се е случвало понякога). За да се избегне това трябва да се наведете правилно. Според изследвания, проведени с различни групи целуващи се, 2/3 от хората накланят главата си надясно, когато се целуват.

От целувките може и да се отслабва. Целуване в продължение на 1 минута гори 26 калории. Затова, ако ви се хапва торта, давайте, но после трябва добре да се поцелувате, за да изгорите калориите.

Мозъкът на човек обича да се целува с нови хора. Точно когато целувате някого за първи път, това ви кара да се чувствате щастливи, да се влюбите и да се чувствате замаяни. Но мозъкът бързо свиква и затова целуването с един и същи човек бързо “остарява”.

Целувката не е универсален акт на привързаност. Бихте си помислили, че всеки би се захванал с приятния акт да се целува, но не е точно така. 10 % от хората в света не влизат в това число според антрополозите. В „Науката на целувката: Какво ни казват нашите устни” Шерил Кишенбаум обяснава как някои общества предпочитат други прояви на привързаност като облизването или хапането вместо традиционното сключване на устни. Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.

Целувките са добри за здравето. Когато хората се целуват, те обменят бактерии. Това предизвиква имунната им система и ако са здрави, организмът се справя бързо с новите бактерии, а имунната система се засилва. Целуването и любовната игра пък намаляват стреса и понижават кръвното налягане.

Мъртвата целувката наистина съществува. Но това означава, че не чувствате нищо, когато целунете определен човек. Ако това ви се случи, послушайте тялото си. То определено ви казва, че този човек не е подходящ за вас.

Целуването удължава връзката. Партньорите, които се целуват повече и по-често, остават заедно по-дълго. 45% от хората с дълги връзки твърдят, че се чувстват по-удовлетворени, ако се целуват и прегръщат по-често с партньора си. Това естествено води до повече секс при двойките, което е хубаво и затвърждава връзката.

Гимнастика срещу бръчките. В целуването участват най-малко 34 лицеви мускула и 112 други мускула, включително и тези на врата, раменете, ръцете. 


Коментари за Любопитни факти за целувката

Juje

Haide de :)

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2019-10-13 00:59:53
цуфчо

Хайде да се целуваме :)

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2019-10-02 08:04:17


Анкета

Може ли мъж да прави каквото иска, ако жена му каже "Прави каквото искаш"?

ГЛАСУВАЙ
Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
81.14409US