Учените казват, че започването на работа преди 10 часа е подобно на изтезаниятаУчените казват, че започването на работа преди 10 часа е подобно на изтезанията

Учен в Оксфордския университет, д-р Пол Кели наскоро направи откритие, което вероятно засяга повечето от нас.

Той разгледа формите на съвременните мъчения и установи, че събуждането и ходенето на работа преди 10 часа сутринта е най-често срещаната.

Той казва, че всеки има своя часовник на тялото, известен още като циркадски ритъм. Този часовник на тялото е предварително програмиран и не може да се променя, така че ако принуждаваме себе си да се събуждаме всеки ден по-рано от нашите органи и мозъка, тогава ние се борим с естествения часовник и това има много неблагоприятни последици за нашето здраве.

  • Циркаден ритъм
    Циркадният ритъм е приблизително 24-часов цикъл във физиологичните процеси на живите същества, включително растения, животни, гъби и цианобактерии.
    В строг смисъл циркадните ритми са ендогенно генерирани, въпреки че те могат да бъдат модулирани от външни сигнали като слънчева светлина и температура.
    Циркадните ритми са важни за определяне на моделите на сън и хранене на всички животни, включително човешки същества.
    Има ясни модели на активност на мозъчните вълни, производство на хормони, регенерация на клетките и други биологични дейности, свързани с този дневен цикъл.

Д-р Пол Кели вярва, че липсата на сън е международен проблем и както вече беше споменато, може да бъде опасно за нашето здраве. Например започването на работа преди 10 часа може да доведе до лишаване от сън и емоционален и физически стрес, което също може да доведе до още по-опасни рискове за здравето.

Той изпробва теорията си в училище във Великобритания, където промениха времето за започване на урока от 8.30 до 10.00 часа. Те открили, че след определено време, нивото на посещаемост и общата производителност се подобриха значително. Подобрението се наблюдава и в оценките на учениците.

„Това е силно вредно за системите на тялото, защото вие засягате физическите, емоционални и ефективни системи в организма…” - д-р Пол Кели

И така, защо все още се мъчим?

Е, 8-часовите работни дни бяха създадени в началото на 20-ти век, за да се увеличи производителността. Те не помислиха за часовника на човешкото тяло, който естествено иска да бъде съгласуван със слънчевата светлина, а не с графика на шефовете. За съжаление, все още сме в старата система и не мислим за това, което нашите тела естествено искат.

Получаването на достатъчно сън означава, че няма повече преуморени, претоварени или прекалили с енергийни напитки хора. Само си помислете, средностатистическият американец пие 3 чаши кафе дневно, което означава 40 милиарда долара годишно, изразходвани за кафе само в Америка.

Когато всички слушат телата си и се събуждат естествено, тяхната работа ще бъде много по-продуктивна и фокусирана, и те ще бъдат по-щастливи като цяло.

Какво мислите за тази информация? Не забравяйте да споделите с вашите приятели и колеги, за да видите и тяхното мнение.


Коментари за Учените казват, че започването на работа преди 10 часа е подобно на изтезанията

.com

Бъди първи, който ще напише коментар
Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OKOK, с тъмна тема темаНе желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДАНЕ
ЗАТВОРИ