Приятелството 2

Приятелите са хора, които взаимно се радват на компанията си и проявяват лоялност един към друг, често до степен на алтруизъм. 

На теория - да. Реалността обаче е различна. И все пак приятелството е задължително, и човек не може без приятели. Поне така казват. Дали е така, нека всеки сам за себе си реши и си отговори.  Приятелството е трудно,  като всяко хубаво нещо. Първо трябва да намериш сродната душа, която да ти бъде приятел, след това трябва да я провериш, и едва тогава да ѝ дадеш титлата „Приятел".

  • Колко са видовете приятелства?

За да сме наясно с думата „приятел" трябва да разберем какви са видовете приятелства. Според Уикипедия те са:

Най-добър приятел (или близък приятел): човек, с когото някой има изключително силна приятелска връзка, с когото може да споделя всичко.

Познанство: човек, с когото си приятел, но не сте чак толкова близки.

Романтично приятелство: тогава, когато двама души имат силна романтична и приятелска връзка (държат се за ръцете, прегръщат се и дори понякога се целуват), но не са двойка и нямат любовни отношения.

Сродна душа" (от английското soulmate, което няма български еквивалент): истинско приятелство между двама души, при което те имат изключително силна връзка помежду си. Наричано „вечно приятелство", при него се смята, че всеки един от двамата души е открил другата половина от себе си в своя приятел.

Приятели от разстояние" (от английското pen pal, което на български означава буквално „приятел от разстояние"): приятел, с когото си комуникирате чрез писма, разпращате си снимки, но не се познавате официално и не се знае дали някога ще го направите.

Интернет приятелство: изключително разпространен тип приятелство. Познат от късният 20 век. При него двама души се запознават и стават приятели чрез Интернет комуникация помежду им. Благодарение на интернет, тези двама приятели могат да са на хиляди километри разстояние един от друг и пак да се чуват всеки ден. Този тип приятелство обаче е оспорван, тъй като не се знае кой седи от другата страна, а и е възможно тези приятели никога да не се срещнат на живо, ако разстоянието между тях е твърде голямо.

Другар: човек, с когото поддържаш близки отношения, той ти е добър приятел.

Приятели с изгода„: тип приятелство, познат най-вече в САЩ. При него приятелите има сексуални или близки до сексуални отношения, като не очакват нищо друго от другия освен доставяне на взаимна полза и облаги.

Бостънски брак„: още един термин, използван почти изцяло в Щатите. Бостънски брак е тип приятелство, подобен на квартирантството, с малката разлика, че двамата души, които са съквартиранти могат да бъдат единствено жени. Макар да се нарича „... брак", това все още е тип приятелство между две жени, без сексуално обвързване.

Кръвен брат (сестра): двама души имащи уважение един към друг.Те обикновено се „движат" в един и същ кръг, банда или братство.

Съквартиранти: двама или повече души, живеещи в едно жилище и имащи някакви отношения помежду си.

Въображаем приятел: проявява се при малките деца и понякога при децата, затворени в себе си и нямащи други приятели. Много хора го мислят за опасно за детето, в някои държави тази тема дори е табу, а детето се смята за обладано от зъл дух. В действителност обаче това е съвсем нормално и с времето обикновено отминава, тъй като детето намира истински приятели.

Духовно приятелство: при него двама души с общи интереси са приятели и всеки един от тях допринася за връзката им. Също така може да се възприеме и като много силна умствена и духовна връзка между двама души.

Съученик
: обикновено такъв тип приятелство се проявява в учебните заведения. При него между двама или повече души се поддържат приятелски отношения, поради общата им среда на работа.

Ето, че разгледахме накратко всеки един тип приятелство.  Въпросът тук е дали осъзнаваме значението, истинското значение на тази дума. Мисля, че не. Имаме много доказателства за това. Няколко мили думи, един-два пъти направена услуга, и този човек вече е наш приятел. И знаете ли какво? Искам да се засмея, защото мнозина наричат приятел някой... толкова лесно, че чак са... елементарни. И затова, след това същите тези хора се парят много жестоко, защото сивото им мозъчно вещество не е проработило както трябва, и не са преценили правилно т. нар. „приятел". Приятелството е като сувенир от „Титаник", много трудно се намира, а още по-трудно се опазва.

  • Променяме се...

Изумително е действието на приятелството върху хората. От един затворен човек, настроен враждебно към света, приятелството го превръща точно в обратното. Започваме да се усмихваме, когато сме с приятел, щастливи сме, искаме да прекарваме повече време с този човек.  Забравяме за грижите и проблемите си, ако не изцяло, то поне за момент. Просто не сме сами, а това е достатъчно основание да сме щастливи. С две думи - променяме се. Към по-добро.

  • И не само...

И тук има едно голямо НО. Половината от приятелите ни, се оказват „приятели". И веригата ускорява скоростта си и стигаме до онази точка отново. Точката, която ни кара да сме настроени против всички; да не вярваме в ИСТИНСКОТО приятелство; да се затваряме в себе си... Според някои това е изпитание от горе, просто проверка на силата ни. Според други... голяма част от „приятелите" в 20-ти век са анаконди, които са мили с нас, до момента на атаката. И уви, това е жалката действителност.

  • Помниш ли ти?

Не, няма да говоря за песента на Преслава. Ще засегна познатото изречение „Казваш едно, вършиш друго." В цялото си щастие, че сме намерили приятели ние се превръщаме в слепци. Да, слепци. Безмозъчни слепци. Които си казват „Тя/той ми е приятел, никога няма да го направи." Ха-ха, о нима? Толкова сме глупави, че едва ли не този човек за нас е светец и НИКОГА няма да постъпи лошо с нас. Истината е, че не сме се научили, и вероятно никога няма да се научим да познаваме хората, които ни заобикалят. За да не се случват подобни неща трябва ВИНАГИ да имаме едно наум за приятелите си.

  • Люляковите безсънни нощи

В един хубав момент, отново се чувстваме променени, този път обаче е малко по-различно. Някак цветно, непрекъснато усмихнато. Разсеяни сме. Мислим за нашата приятелка, или приятел, повече, отколкото сме мислили преди и по някак... различен начин. Това е Ефектът на Алигатора - а именно: когато нещо се случва, когато най-малко очакваме. Диагнозата е ясна - влюбени сме. Какво е да си влюбен в приятел. Едновременно е и щастие, и болка, и страх. Щастие, защото мисълта за този човек ни прави много щастливи и си представяме какви ли не мили и романтични сцени; болка, защото тази любов (все още) е несподелена, а от несподеленото винаги боли; и страх, че може да не отвърне на нашите чувства. Този страх е много по-мащабен откъм болка, отколкото самата болка. Най-много боли да те отхвърлят, и да ти кажат че можете да бъдете само приятели. Колко тъжно, нали? В един такъв момент мнозина изричат тежки думи, мнозина казват „По-добре да не те бях срещал/а". И тук е отговорът на всичко. Какви приятели сме били, след като си казваме това? Но си прощаваме тези думи, защото болката е болка. Тя е източник на ярост и гняв и желание дори да намразим този, който ни е отхвърлил. Ако той или тя ни е истински приятел обаче, ще ни разбере. Но не това е най-трудното и най-тежкото. От тези думи много повече тежи да знаеш, че обичаш този човек, и че същия този човек вероятно в момента дава целувките и прегръдките си на някой друг. И отново се връщаш в онази точка на веригата, в която омразата ти е така позната. Намразваш онзи, който прегръща и целува твоята приятелка/приятел, без дори да си виждал този човек. Ненавиждаш го, искаш да страда, да го няма, да го унищожиш ! Защо ли? Защото на този етап сърцето ти не приема НЕ за вариант. Постъпим ли така обаче - да желаем лоши неща на онзи, който е с нашия човек, рискуваме така скъпият за нас приятел да промени мнението си за нас. Но колко от нас умеят да се владеят? Уви... малцина.

Искам да ви кажа, че приятелството е като нас, хората. Различно е, и е грешно да го приемаме за даденост. Така че... каквото и да е вашето приятелство, радвайте му се, ценете го и го пазете, защото не всеки има приятели.

 

Към предната статия за приятелството >>>

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Приятелството 2

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ