Кои  точки на ръцете и краката за кои органи отговарят

Чрез натискането на определени точки от тялото, можем да регулираме важни енергийни центрове и меридиани.

Тази техника се нарича акупресура, част е от акупунктурата и е взаимствана от древноиндийската медицина. Тези меридианни пътища са разположени по цялото тяло и чрез тях се осъществява притока на енергия до всички системи в организма. Те са отговорни за регулацията на хомеостазата**, а с това поддържат и здравословното състояние на човек. Всеки от тези меридиани е съставен от определени енергийни точки, които са отговорни за регулацията на един или няколко органа. Лечението чрез акупресура довежда до възстановяване нормалното протичане на енергията през цялото тяло и до уравновесяване на всички процеси в него.

Както може би знаете, стъпалото е своеобразна карта на човешкото тяло. Върху стъпалото има десетки акупунктурни точки, всяка от които отговаря на отделен орган от човешкото тяло. Стимулацията на всяка акупунктурна точки чрез масаж на стъпалата подобрява кръвообръщението, ободрява, намалява стреса и натрупаното напрежение и действа здравословно на цялото тяло.

 

ВАЖНО:
Ако решите да практикувате вкъщи, добре е да спазвате няколко основни правила:

• Акупресурата се осъществява с възглавничката на палеца.
• Енергийните точки се напипват като леки вдлъбнатинки.
• Масажирането на точките трябва да бъде енергично, с определен ритъм.
• Обикновено всяко следващо масажиране на точката е през 2-4 секунди.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ АКУПРЕСУРЕН МАСАЖ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ:

• Потопете стъпалата във ваничка с топла вода за около 20-30 мин., след което подсушете стъпалата
• Нанесете лосион за тяло или масажно масло върху стъпалата.
• Масажирайте чрез кръгови движения с палците. Ако имате гъдел, влагайте повече сила при разтриването, но без масажът да причинява болка.
• Не пропускайте и масажа на пръстите и разстоянията между тях.

НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА РЕФЛЕКТОРЕН МАСАЖ ПРИ:

• Хора страдащи от разширени вени
• Бременни жени

* Системата, която сме предoставили е най-древната и е описана в индийските аюрведични текстове, датиращи от средата на второто хилядолетие преди Христа. От там тя е заимствана от китайските лечители, които са отнесли въпросните текстове в родината си и в последствие разпространяват учението по целия свят.
** Хомеостазата представлява постоянство, равновесие на вътрешната ни среда.

Плантарната  рефлексологията – акупресура на ръцете се състои от извършване на своеобразен масаж, който представлява един прост и естествен метод на нежен натиск върху различни зони по повърхността на ръцете, използвайки пръсти и палци.
Нашите ръце могат да бъдат разглеждани като огледален образ или малка картина, която включва всички системи и органи на човешкото тяло и съдържа дори житейската ни история. И всичко това се отразява като отпечатък върху малката  повърхност на двете ни ръце, като здравето на дясната страна на тялото се отразява на дясната ръка, а лявата страна на тялото рефлектира върху лявата ръка.

 

Съществува рефлексна зона за всяка индивидуална част на тялото. Посредством стимулиране на тези огледални зони се събуждат естествените лекуващи сили на организма и в резултат на това се възстановява хармонията и здравето на човек.

Смело можем да твърдим, че рефлексотерапията подпомага лечението не само на физическо и емоционално, но и на духовно ниво.

 

 

Ето и някои ползи от рефлексният масаж на ръцете:
– Намалява стреса и напрежението. Симптоми като главоболие, синдром на раздразнено дебело черво и безсъние, които са причинени от стреса и са предвестници на повечето болести, намаляват значително след терапия с рефлексен масаж на ръцете.
– Релаксиращо действие. Веднъж отпуснати, тялото, умът и духът се зареждат с максимално добри условия за лечение.
– Възобновяване на енергията. Рефлексният масаж на ръцете възвръща жизнеността и интереса към живота, изпълва цялото ни тяло със сила и енергия.
– Стимулира умствената функция.  Този тип терапия представлява отлично средство за подобряване на концентрацията и стимулиране на творчеството и новите идеи.
– Балансира емоциите. Рефлексният масаж на ръцете може да има дълбок ефект върху емоциите.Страховете и чувството на безсилие могат да бъдат отслабени, промените в настроението – намалени, увереността е повишена, депресията – разсеяна, в общ план ще се почувствате по-задоволени и с позитивно отношение към живота.
– Пречиства тялото. Токсините пречат на правилното функциониране на телата. Задръстваме се с бърза закуска, прекалено много чай и кафе,  пием твърде малко вода и забравяме да се движим достатъчно. Защо да не комбинираме здравословния начин на живот и пролетното почистване на тялото с този много полезен и приятен масаж на ръцете?
– Подпомага  уравновесяването на системите в тялото:
КРЪВОНОСНА СИСТЕМА –  рефлексният масаж на ръцете подобрява кръвния поток към всяка част на тялото, пренасяйки основни хранителни вещества и кислород към клетките. Кръвното налягане може да бъде уравновесено и напрежението върху сърцето – намалено.
ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА – когато приемането и усвояването на хранителните вещества, подобрени от масажа станат по-ефективни, то лошото храносмилане, коликите, запекът, синдромът на раздразненото дебело черво, дивертикулитът, колитът и много други смущения постепенно ще намалеят и ще изчезнат.
ПИКОЧНО-ПОЛОВАТА СИСТЕМА – циститът, всичките проблеми на покочният мехур като изпускане, инконтиненция, смущения в бъбреците и задържането на течности се повлияват много добре от рефлексната терапия на ръцете.
ЛИМФНАТА СИСТЕМА – тази система играе важна роля в защитата на тялото от инфекции и болести. Ленивата лимфна система може да бъде стимулирана.
ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА – болките в мускулите и ставите могат значително да намалеят. Ишиасът, артритът, ревматизмът, подаграта  и схванатите стави ще бъдат облекчени.
НЕРВНА СИСТЕМА – потиснатостта, безсънието, главоболието, мигрената, невралгията и смущенията, причинени от стреса  реагират добре на рефлексният масаж на ръцете.
РЕПРОДУКТИВНА СИСТЕМА –  менструалните проблеми, менопаузата и проблемите с безплодието могат да бъдат лекувани.
ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА – проблемите с гръдния кош като астма, бронхит, емфизема и всички проблеми с ушите, носа и гърлото могат да се подобрят като с редовно лечение и провеждане на рефлексният масаж , дишането се регулира и нормализира.
КОЖА – състоянието на кожата, нейният строеж и тонус се подобряват значително след тази терапия. Проблеми като акне, екземи, псориазис и алергии могат да се лекуват успешно.

Рефлексният масаж на ръцете е безлекарствен метод , който няма станични ефекти. Малкото незначителни реакции, които се получават по време на сеанс, както и между сеансите се считат за положителни и доказват ефикасността на тази техника за лечение, която възпрепятства настъпването на здравословни проблеми и следователно има превентивно действие. Редовното лечение  с рефлексотерапия повишава имунитета, като покачва нивото на устойчивост срещу болестта.  Когато се появят малки здравословни проблеми, тяхното развитие може да бъде спряно в зародиш, преди да са станали сериозни.
Все повече членове на медицинската професия осъзнават множеството ползи, които рефлексотерапията може да предложи и я прилагат като съпътстваща терапия, добре работеща заедно с официалната медицина. Тя се използва в много болници във всички сфери на лечение, включително и в родилния дом, ревматологията, ортопедията и при по-възрастните пациенти. Тя води до значително намаление приема на конвенционалните лекарства, които имат нежелателни странични ефекти  като стомашни проблеми, запек и кандидоза и др.
Рефлексният масаж на ръцете не бива никога да бъде използван вместо общоприетата медицина и винаги  трябва да се търси лекарски съвет за упорити здравословни проблеми. Рефлексологът, от своя страна, ако ползвате такъв, не може да поставя диагноза, това се прави от лекар, както и да дава обещания за изцеление и фалшиви надежди.
Традиционно рефлексният масаж на стъпалата се използва по-често, отколкото рефлексният масаж на ръцете, тъй като се смята, че стъпалото е по-чувствително от ръката. Все пак, ако се прилага правилно,  този лечебен масаж на ръцете може да постигне еднакви, дори и по-добри резултати от рефлексният масаж на стъпалата. А ето и някои негови преимущества:
– може да се извърши почти навсякъде и по всяко време;
– лесно се практикува както върху себе си , така и върху другите;
– ако например кракът е пресилен, наранен или счупен, тогава работата върху ръката се превръща в необходимост;
– ако стъпалата са инфектирани от гъбична или други инфекции препоръчително се третират ръцете;
– ако стъпалото е ампутирано, тогава рефлексният масаж на ръцете е естественият избор;
– ако човек е твърде срамежлив или притеснен да покаже стъпалата си и се страхува, че лечението ще бъде гъделичкащо, тогава рефлексният масаж на ръцете е благоприятен и препоръчителен.

Плантарната рефлексология или точков лечебен масаж на стъпалата е много разпространена техника, практикувана с голям успех в развитите европейски страни.
От древността стъпалата на краката са признати за най-подходящата / също не единствена/ рефлексна зона или зона, намираща се в най-тясна връзка с останалите части на тялото. Посредством плантарната рефлексология, техника на масаж, при която се манипулира изключително с палците на ръцете, е възможно въздействие върху някои точки на стъпалото за да се рестабилизира нарушения баланс на жизнената енергия, която е в основата на правилното и хармонично функциониране на организма и за превенция на много заболявания и патологични процеси.

По ходилата на краката са разположени многобройни нервни окончания / повече от 7200/, които въздействат по рефлексен път върху целия организъм. Те са част от тялото в тяснавръзка с всички останали, което става възможно чрез участието на главният мозък, който получавайки съответният импулс и след като го дешифрира, изпраща отговора там, където е необходимо.
Терапевтът по време на сеанса упражнява точно премерен натиск върху определени токи и зони на стъпалото без да повдига и премества позицията на палеца от повърхността на тялото, извършвайки приплъзващо движение с формиращо 70 градусов ъгъл сгъване на горната част на палеца и винаги поддържащо умерена скорост и праволинейна посока напред. По тази начин се следва предварително начертана схема на придвижване по специална своеобразна карта на рефлексни точки.

На стъпалата на краката човешкото тяло е представено като фигура на седнал човек и рефлексните точки се представят в същата последователност на отговарящите им анатомични органи. Започва се от главата, рефлексираща върху пръстите на краката и се стига до таза, който има рефлексна зона върху глезена. Двата крака освен това представляват една половина /всеки един от тях/ на тялото, включващи и съответните им вътрешни органи.

Една индивидуална терапия

Рефлексологията е в състояние да постигне добър статус на функционалност на органа, чиято рефлексна зона е подложена на акупресура и масаж. В зависимост от различните случаи, тази зона може да отговори с болка, неприятно усещане, удоволствие или просто с безразличие. Болезнена зона или точка означава някакво потенциално или актуално заболяване на отговарящият орган. Нарушенията на неговите функции трябва да се наблюдават и изследват внимателно, защото могат да имат различен произход и причина. Всеки случай е различен и строго индивидуален.

Не на последно място трябва да подчертаем, че плантарната рефлексология няма вредни странични действия, защото произвежда позитивна реакция, която се противопоставя успешно на евентуални проблеми на енергийния баланс в организма. И ако е вярно, че нейното поле за апликация е обширно и разнообразно, движейки се от лечение на алергиите до това на депресиите; от подобрение в хормоналния баланс до успокоение на артрозата и т. н., то още повече е вярно това, че с един кратък цикъл от терапевтични сеанси при смяната на сезоните може да се постигне значително подобрение на здравето и общото състояние на всеки човек от всички възрасти и да се поддържа в добра физическа и психическа форма тяло и дух. За да се изготви индивидулна терапия трябва да се намерят специфични за всеки човек точки и зони и да се направи персонална стратегия за терапия.

Зони за стимулация

Някои зони от стъпалото трябва да се стимулират при всички случаи на терапия без значение какъв специфичен проблем се третира: това са рефлексните зони на пикочния апарат, нервната система и на хормоналната система. Голям ефект има макажирането на рефлексните точки на отделителната с-ма, като по този начин се задвижват токсините в организма, влизат в циркулация и биват елиминирани чрез функцията на бъбреците и черния дроб. Постига се така наречената дезинтоксикация или пречистване на организма от вредните и токсични вещества. Когато се стимулират точките, отговарящи на нервната и хормоналната с-ми, се установява добър психофизически баланс.

Характер на терапията

Когато човек се подложи на рефлексен масаж и приеме с доверие манипулациите на терапевта, не може да не усети блаженството и топлината, които обземат цялото му същество. Постепенно се постига пълно отпускане на всеки мускул и релакс на цялото тяло. Мозъчната дейност се забавя и позволява на фантазията да се пренесе в коренно различно измерение на благоденствие и душевен мир. Терапевтичната стратегия е индивидуална и относително субективна за всеки отделен случай, а релаксиращият и отпускащ ефект е постоянна величина за всички. Продължителността на цикъла от сеанси зависи най-вече от това как отделният организъм приема терапията и каква патология се третира. Ясно е, че нарушения баланс на органичните функции и особено психосоматичните болестни състояния изискват по-дълъг курс на сеанси.
По време на този процес понякога е възможна появата на някои нежелателни странични ефекти, така наречените „кризи на наместване“, но точно това е сигурен знак, че плантарната рефлексология има успех и води до значително подобрение и пълно оздравяване.
Между тези феномени / всички с кратковременна продължителност/ могат да се споменат: кожни обриви; увеличено изпотяване; повишена секреция от носа и устата; ускорена дейност на отделителната с-ма.

Цели на практиката

Да се намалят болката, тревожността и умората, да се подобри сънят, да се премахнат гаденето и повръщането / в този смисъл в някои европейски болници рефлексологията се прилага като съпътстваща техника към химиотерапията на онкологичните пациенти/; контрол върху симптоми като запек и хронично хълцане и много други.

Базирайки се на представата за „рефлексните“ върху стъпалото органи, може да се изготви един дълъг списък на здравната проблематика, която с успех се третира с акупресурата на ходилата, наречена плантарна рефлексология. Депресията, както и честата смяна на настроения се повлияват положително като се упражнява натиск с прецизни и точно премерени движения върху рефлексните зони на хипофизната жлеза и сърцето. Срещу невроза, стрес, безпокойство и умора трябва да се работи в зоните на слънчевия сплит, белите дробове, надбъбречните жлези, бъбреците и хипофизната жлеза. Рефлексните точки, отговарящи на бъбреците и пикочният мехур трябва да се манипулират при менструални проблеми и цистит. Масажирането на съответстващите зони на панкреаса, тънките черва, дебелото черво и на слънчевият сплит лекува проблеми на храносмилането, колит. Масажирането в зоната на лимфната система се препоръчва при оток на краката и проблеми в кръвообращението. Против главоболие е особено ефикасен масажът на рефлексните точки, отговарящи на очите, челото и черния дроб, а при безсънието и честите нощни събуждания се третират точките на челото и слънчевия сплит, докато против грип се манипулира зоната на тънките черва… Можем да продължим с още много приложения на тази методика, която става все по-актуална в днешно време.


Коментари за Кои точки на ръцете и краката за кои органи отговарят

Biserka Trifonova Tcvetkova

Единствено вярвам и се оповавам на тибетската-старобългарска медицина,на акупресуратаI акупуктурата.

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2020-07-03 14:16:32


Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ