Хапни, баба ... или как да си отгледаме 40-килограмов първокласник

Едно залче за мама, едно за тате, сега и за бате ... кого не са прилъгвали така като малък, когато се е цупел на сутрешната попара или омразната супа топчета?! Със сигурност нашите родители, баби и дядовци са ни мислели само и единствено доброто, използвайки ежедневно подобни "изпитани" тактики и похвати. Но доколко здравословни са били те?

Факт е, че с поколенията се променят и критериите за здраво и добре изглеждащо дете. Едно време "оправенкото" и "гледано" дете се е описвало с алено-червени, до кръв напращели бузи, "гривнички" по краката и ръцете, "яко гръбче" и така нататък ... Днес се знае, че много от здравословните притеснения и проблеми на бъдещия възрастен човек, се залагат и предпоставят още в ранно детство, провокирани от неправилния тип на хранене. Затлъстяване, диабет тип ІІ, високо кръвно налягане ... това са част от злините, вкоренени още в първите години от нашия живот.

Един пример. Факт е, че мастните клетки - адипоцити, се залагат като брой, разположение и форма още в детството в зависимост от типа хранене. След това, с течение на времето, те могат само да нарастват и да намаляват по обем, респективно да се напълват и изпразват от мазнини.

Дебел слой масло върху комат бял хляб и отгоре два пръста конфитюр? Според баба това е идеалната следобедна закуска за внучето й, но за детските артерии - едва ли. Компотът може и да е направен с много старание и да е "подходящ" десерт след филията, но си е чист преситен захарен разтвор, без каквито и да е полезни компоненти, останали в него. Палачинки, мекички, бухтички - в неделя бабината кухня още от сутринта е изпълнена с ухания ... и как да се поблазни малчуганът от пълнозърнест хляб, извара, ябълка или морков?! Мръщенето на една сравнително добре направена и полезна супа или манджичка си е закон - далеч не всяко дете ще я предпочете пред поничка или кроасан с шоколад.

А храната в детските градини?! Принципно има наредби на Здравното министерство какви продукти да съдържа, но пържените кюфтета със стара мазнина си остават факт, съмнителното кремче с миризма на лекарства - също.

Кой кого манипулира?

 • Случка първа: "Купи му на детето бонбон, близалка, сладолед, ... Какво ще му стане?" И така всеки ден!
 • Случка втора: Малчуганът не иска да си отвори устата при чичо доктор, тръшка се и плаче ... - обещана му е награда детско меню в "Мак Доналдс".
 • Случка трета ... и четвърта.

Как да се насърчава детето да яде?

Всички знаем, че здравословната и разнообразна храна е важна за правилния растеж на децата. Но какво да се направи, ако детето не поглежда нищо? По-добре ли е да не яде, отколкото да го насилваме?!

Идват Торбалан, баба Яга и лошият ловец под строй ... и си отиват - нищо. Много често опитите да бъде добре нахранено детето се превръщат в домашно мини-полесражение. Минават минути и часове, а храната остава недокосната. Родителите се ядосват, изнервят и губят търпение, а детето отдавна е загубило пък интереса си към чинията.

Наблюдават се няколко типични грешки, които родителите допускат, опитвайки се да постигнат на всяка цена успешен резултат с поредната порция.

 • Лош пример. Вие се храните с откровени ... «отпадъци» да ги наречем. Какво очаквате от детето?! Ако всички членове на семейството ядат достатъчно плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти, детето също ще се научи да яде добра храна. Децата имат склонност да копират обкръжението си, използвайте този факт.
 • Не се ядосвайте и не наказвайте детето, ако то отказва да яде. По-добре поискайте съвет от доктор или диетолог.
 • Не го прехранвайте! Затлъстялостта у децата рядко се разпознава от родителите.

Мисия "нахранено дете"

 • Вкусовете на децата се променят. Деца, придирчиви към храната, често се хранят бавно и си играят с храната. Просто отстранете неизяденото количество, без скандали.
 • Ако детето отказва да яде плодове и зеленчуци, направете ги по-привлекателни и забавни.
 • Хвалете и насърчавайте.
 • Ограничете закуските, бисквитите и напитките между храненията. Пиенето на твърде много течности намалява апетита на детето.
 • Нека времето за храна да е приятно и отпускащо.
 • Позволявайте на детето да избира от една или две храни в менюто (например грах или царевица) - така то ще има усещане за контрол над ситуацията.

Празна чиния на всяка цена?

В стремежа за положителен резултат, изразяващ се в празна чиния, често родителите употребяват натиск. Детето започва да възприема храненето като мъчителен процес на насилие, независещ от собствените му усещания и желания. Ако детето категорично отказва да яде, до следващото хранене няма да умре от глад, ако го оставите без храна ... Но ще разбере последствията от това да не яде с останалите във времето за обяд например.

Не забравяйте - личният пример си остава най-добрият възпитател. Не може майката и бащата да пушат, да се тъпчат с трикратно претопляни полуфабрикати и да възпитават децата си в здравословен начин на живот.

И накрая ...

Сигурно баба ви е казвала, че спанакът е пълен с желязо и затова така хруска? ... А може би не е добре измит? И все пак, не е ли по-добър пример Попай-морякът с консервите си със спанак, в сравнение с поредната реклама на шоколадовата закуска за шампиони?!

 

от Ива Павлина

 
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3984_hapni-baba-...-ili-kak-da-si-otgledame-40-kilogramov-parvoklasnik#ixzz3bFVqdbc7

 

 

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Хапни, баба ... или как да си отгледаме 40-килограмов първокласник

.com

Бъди първи, който ще напише коментар
Време е за забавни игри.
Време е за много усмивки.
Време е за щастие.
Честит ден на детето !

Вицове за деца Вицове подходящи за деца
Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ