Критична информация за новите колеги, които искат да са в DMR мрежата. Какво е DMR ID и Talkgroups?

Базата данни за радио ID

Световната мрежа на радиолюбителския клуб на Motorola съществува от много години. MARC беше първата организация, която се закрепи в света на радиолюбителството и като такава по едно време стана дефакто собственик на радио и ретранслаторни DMR ID. Мрежата DMR-MARC стартира като 100% мрежа за повторение на оборудване на Motorola и оттогава се разраства и включва и няколко други марки.

Можете да научите много повече за DMR-MARC и неговата история тук .

DMR-MARC вече не е пазител на радио идентификатори.  Сега единствената цел на RadioID.net е да управлява идентификатори за света на DMR

Какво е DMR Radio ID?

Radio ID е уникален номер, присвоен на вас (и на вашата позивна) от екипа на RadioID.net . Подобно на телефонен номер или IP адрес, вашето радио ID ви идентифицира като уникален потребител на радио в различните DMR мрежи и ретранслатори по света. Тъй като DMR е цифров, ние имаме много повече, което можем да направим с RF, преминаващ към и от нашите радиостанции. Например, поради радио идентификаторите можем да видим и покажем позивната на лицето, което говори с нас, като използваме базата данни на RadioID.net. Всеки път, когато натиснете PTT на вашето DMR радио, вашето радио ID се предава към DMR мрежата и всеки може да види кой сте. Доста готино, нали? НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ.. ДА ИМАТЕ ID, ЗА ДА БЪДЕТЕ ЛЕГАЛНИ! Въпреки че вашата позивна се показва в мрежовите регистрационни файлове и в радиостанциите на други потребители, не означава, че се идентифицирате като лицензиран радиолюбител. Трябва да се идентифицирате, както правите на аналоговия.

Идентифицирането на всяко радио и ретранслатор с уникално ID, позволява да функционира самата същност на DMR мрежата. т.е. осъществяване на частни разговори помежду си, организиране на специфични разговорни групи за държави, региони, градове, клубове, групи по специални интереси и т.н.

Накратко, Radio ID ви позволява да говорите и да чувате само хората и трафика, които искате.

Напълно безплатно е да получите своя идентификационен номер на радиото и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имате такъв, ако имате DMR радио и ще го използвате. 

Задължително ли е? Не. Но няма да се насладите на използването на DMR, освен ако нямате такъв, така че направете си услуга и се регистрирайте в RadioID.net веднага щом закупите DMR радио.

Как да получа ID за радио?

Лесно е да се регистрирате в RadioID.net и да получите свой собствен радио ID. Просто щракнете върху бутона по-долу, прочетете цялата страница, за да разберете какво трябва да направите, след това щракнете върху бутона РЕГИСТРАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛ в долната част на страницата на RadioID.net .

Този сайт или аз НЕ КОНТРОЛИРА издаването на радио идентификатори или има възможност да ви помага в процеса. Просто предоставям информация как да получите такъв.

Процедурата изглежда по следния начин:

  • За да завършите регистрацията на акаунта и да получите идентификационен номер, трябва да получите официалния документ на КРС (Комисия за регулиране на съобщенията).
  • Оригинален правителствен документ с ясно видима вашата позивна. Това е единственият начин да потвърдите, че сте притежател на лиценз. *(Сканирате документа)

*** НЕ се нуждаете от радио ID за всяко DMR радио, което притежавате.

Тъй като предавате само по едно радио в даден момент, назначеният ви радио ID трябва да бъде програмиран по същия начин във всяко радио, което използвате. Не забравяйте, че Radio ID идентифицира ПОТРЕБИТЕЛЯ в мрежата, а не действителното оборудване.

 

Регистрирайте своето ID

Какво е Talkgroup?

DMR Толкгрупата е прост начин за групиране на много радио ID-та в един цифров контакт. Или казано по друг начин е метод за организиране на радио трафика, специфичен за DMR потребителите, които искат да чуят една и също нещо, но да не са претеснявани от останалия радио трафик на DMR мрежата, в която са.

Групите за говорене могат да съществуват за много цели. Можете да имате разговорни групи за държави, окръзи, региони, градове, групи по специални интереси и т.н. Почти всяка група потребители на DMR може да има група за разговори, назначена към тях, ако желаят да организират трафика, който всички могат да наблюдават и да участват, без да се налага да разговарят един по друг.

Групите за разговор също са специфични за отделните DMR мрежи, НО всички те обикновено следват една и съща схема на номериране. Така че трябва да сте сигурни, че знаете какви са различните разговорни групи за всяка от DMR мрежите, които искате да използвате.

Не забравяйте да управлявате своите разговорни групи отделно, ако използвате повече от една DMR мрежа!

 

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Критична информация за новите колеги, които искат да са в DMR мрежата. Какво е DMR ID и Talkgroups?

LZ5EB

Интересна комуникация,.но Echolink не прави ли нещо подобно?

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2023-03-08 14:41:50


Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ