История за зодиите

Всеки човек знае под какъв зодиакален знак се е родил. И за повечето хора знанията им за зодиите се изчерпват дотук. Но има и такива, които знаят всички детайли около своята зодия и твърдо вярват, че така могат да подобрят личния си живот, професионалните успехи и здравето на организма.

Най-интересните факти за знаците на зодиака са събрани тук!

Замисляли сте се откъде идват интересните имена на зодиакалните знаци? Съществува догадка, че те са произлезли по мотиви от дванадесетте подвига на Херкулес. 

Досега не е известно кой е родоначалникът на зодиите. Смята се че преди 5000 години първи са разделили небето на 12 части (“прозорци”) шумерите. 

Знаците на зодиака се използват главно в астрологията – наука за влиянието на небесните тела върху земните обекти, включително върху хората. Астрономията категорично не поддържа основополагащите принципи на астрологията, дори смята последната за лъженаука, защото си служи с експериментално непотвърдени закономерности. 

Думата “Зодиак” идва от Гърция и дословно се превежда като “живо същество”. 11 от знаците наистина се явяват живи същества. Но има един знак, който не е живо същество – Везни. 

Всеки 3 знака от зодиака се отнасят към определени елементи. Овен, Лъв и Стрелец се отнаят към огъня. Козирог, Дева и Телец се отнасят към земята. Везни, Водолей, Близнаци се отнасят към въздуха. А Скорпион, Рак и Риби към водата. 

Зодиакът преминава през тринадесет съзвездия. Въпреки това, зодиакалните знаци са само дванадесет: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби. Тринадесетото съзвездие Змиеносец не е включено в списъка. То продължава от 27 ноември до 17 декември. 

Астрологията интерпретира знаците на зодиака като дванадесет стъпки, които могат да бъдат разделени в процеса на развитие на всяко явление: раждане, ръст, кулминация и падение. 

2 500 милиона души – на такова количество се пада един и същ зодиакален знак. 

Всеки знак от зодиака се управлява дадена звезда или планета. В зависимост от качествата, които те му придават, тези свойства са присъщи за човека. 

Овен е първият знак на зодиака. Той се управлява от Марс и обхваща много важен период на пролетното равноденствие. Затова хората, родени под този знак, се характеризират с откритост, ентусиазъм и интелигентност. 

Бик (или телец) се явява главното животно за жителите на Средиземноморието. През периода на съзвездието на земята се появявали слънчевите лъчи, което означавало началото на сезона на сеитба. 

Съзвездието Близнаци е получило името си в чест на синовете на Зевс и Леда, близнаците Полукс и Кастор. Неговите небесни части са толкова близко разположени една до друга, че съзвездието логично получило името си. 

От края на юни до началото на юли слънцето започва буквално да се движи назад.  Оттам идва и името на съзвездието - Рак. Денят става малко по-къс, нощта по-дълга. Според древната легенда Херкулес спечелил голяма победа над рака, пратен да го спре в битката му срещу Лернейската хидра. Но богинята Хера, която мразела Херкулес, преместила рака в небесния свод.  

В Асирия наричали съзвездието Лъв “Великият огън”. Именно през този период лъвовете започвали да слизат в долината на Нил, за да се спасят от непоносимата жега. Оттам е и символиката – жаркото слънце доминира над небето. 

В древни времена Девата имала различни образи: майката на Зевс, богинята на правосъдието, а дори и Сфинкс. Периодът на Девата е период на намаляване на слънчевата активност, на прибиране на част от урожая, затова и може би тя най-често е изобразявана с житен клас в ръце.  

Везните са единственият неодушевен знак в зодиака. Периодът на това съзвездие съвпада с времето на есенното равноденствие. Преди много векове хората забелязали, че денят продължава толкова, колкото и нощта. Затова и решили везните да бъдат символ на съзвездието. Освен това, в този период от годината нашите предци вярвали, че постъпките на хората се премерват на везни. Ето защо везните са и символ на правосъдието. 

По време на пребиваването на Слънцето в съзвездието Скорпион, Слънцето избледнява значително, сякаш някой го трови. Сякаш го е ужилил огромен скорпион. Така мислели хората в миналото. 

Да се справи със Скорпиона може само Стрелецът. Затова и това съзвездие е точно след Скорпиона. 

Веднъж богът с козешки крака Пан бил преследван от чудовището Тифон и се гмурнал в река Нил. Кракарта му се превърнали в рибена опашка. Ето защо, Козирогът е изобразяван по този начин – коза с опашка на риба. 

В дните, когато Слънцето пребивавало в съзвездието Водолей, Нил разливал своите води. Затова и названието му е напълно логично. 

Там, където има вода, има и риба. Именно в периода на съзвездието Риби хората улавяли най-много риба за своето препитание. Между другото, финикийците изобразявали своята богиня на плодородието като жена с опашка на риба.


Коментари за История за зодиите

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ