СЗО обяви антивакс движението за глобална здравна заплаха през 2019г.

СЗО обяви антивакс движението за глобална здравна заплаха през 2019г.

СЗО обяви антивакс движението за глобална здравна заплаха през 2019г.СЗО обяви антивакс движението за глобална здравна заплаха през 2019г.

На вниманието на всички лекари, които правят „услуги“ на антиваксъри – антиваксърите са световна заплаха.

Световната здравна организация (СЗО) e публикувалa списък с някои основни заплахи, към които трябва да сме внимателни през 2019 година – мръсният въздух оглавява списъка. Малко по-долу в списъка е отказът от ваксиниране. СЗО смята, че съществува реален риск да затрием напредъка в борбата с инфекциозните заболявания, на който се радваме към момента.

Според СЗО именно на това се дължи рекордният брой заболели от морбили през 2018 година на множество места по Света. Само през 2016 година Америките бяха обявени за прочистени от морбили, но инфекциозното заболяване се завърна по тези територии. Дори позабравени заболявания (като дифтерия) се завръщат с пълна сила. Венецуела през 2016 година е имало само 31 случая на дифтерия, а през 2017 г. – 786. И двете заболявания подлежат на превенция.

 

Замърсяване на въздуха и изменение на климата

Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух . През 2019 г. СЗО счита за най -голям екологичен риск за здравето .Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. Около 90% от тези смъртни случаи са в страни с ниски и средни доходи, с високи емисии от промишлеността, транспорта и селското стопанство, както и от мръсни печки и горива в домовете.  

Основната причина за замърсяването на въздуха (изгаряне на изкопаеми горива) също е основен фактор за изменението на климата, което влияе върху здравето на хората по различни начини. Между 2030 и 2050 г. се очаква изменението на климата да причини 250 000 допълнителни смъртни случая годишно, от недохранване, малария, диария и топлинен стрес. 

През октомври 2018 г. СЗО проведе първата си Световна конференция за замърсяването на въздуха и здравето в Женева. Държавите и организациите са направили повече от 70 ангажимента за подобряване на качеството на въздуха. Тази година срещата на върха на ООН по въпросите на климата през септември ще има за цел да засили действията и амбициите в областта на климата по света. Дори ако всички постигнати от държавите ангажименти за Парижкото споразумение бъдат постигнати, светът все още е на път да се затопли с повече от 3 ° C през този век. 
 

Неинфекциозни болести

Неинфекциозните болести като диабет, рак и сърдечни заболявания са отговорни за над 70% от всички смъртни случаи в света или 41 милиона души. Това включва 15 милиона души, умиращи преждевременно, на възраст между 30 и 69 години.

Над 85% от тези преждевременни смъртни случаи са в страни с нисък и среден доход. Нарастването на тези заболявания се дължи на пет основни рискови фактора: употреба на тютюн, физическа неактивност, вредно използване на алкохол, нездравословни диети и замърсяване на въздуха. Тези рискови фактори също влошават психичните проблеми, които могат да възникнат от ранна възраст: половината от всички психични заболявания започват на 14-годишна възраст, но повечето случаи остават незабелязани и нелекувани - самоубийството е втората водеща причина за смърт сред 15-19 години -olds.

Сред многото неща тази година СЗО ще работи с правителствата, за да им помогне да отговорят на глобалната цел за намаляване на физическата неактивност с 15% до 2030 г. - чрез такива действия като прилагане на инструмента „Активна политика“, за да се помогне на повече хора да бъдат активни всеки ден.

 

Глобална грипна пандемия

Светът ще бъде изправен пред друга грипна пандемия - единственото нещо, което не знаем е кога ще го удари и колко тежко ще бъде. Глобалните защити са толкова ефективни, колкото и най-слабото звено в системата за готовност и реагиране на здравето на всяка страна.

СЗО постоянно следи циркулацията на грипните вируси за откриване на потенциални пандемични щамове: 153 институции в 114 страни участват в глобалното наблюдение и реагиране .

Всяка година СЗО препоръчва кои щамове да бъдат включени във ваксината срещу грип за защита на хората от сезонен грип. В случай, че нов грипен щам развие пандемичен потенциал, СЗО е създала уникално партньорство с всички основни участници да се гарантира ефективен и справедлив достъп до диагностика, ваксини и антивирусни препарати (лечения), особено в развиващите се страни.

 

Нестабилни и уязвими

Повече от 1,6 милиарда души (22% от световното население) живеят на места, където продължителни кризи (чрез комбинация от предизвикателства като суша, глад, конфликти и разселване на населението) и слаби здравни услуги ги оставят без достъп до основни грижи.

Нестабилните настройки съществуват в почти всички региони на света, и това са места, където половината от ключовите цели на целите за устойчиво развитие, включително по отношение на детското и майчиното здраве, остават неудовлетворени.

СЗО ще продължи да работи в тези страни за укрепване на здравните системи, така че те да са по-добре подготвени за откриване и реагиране на огнища, както и да могат да предоставят висококачествени здравни услуги, включително имунизация.

 

Ебола и други високо патогенни патогени

През 2018 г. в Демократична република Конго са наблюдавани две отделни огнища на Ебола, като и двете се разпространяват в градове с повече от 1 милион души. Една от засегнатите провинции е също в активна конфликтна зона .

Това показва, че контекстът, в който избухва епидемия от високоопасен патоген, като Ебола, е критична - това, което се е случило в миналото в селските райони, не винаги се отнася за гъсто населените градски райони или засегнатите от конфликти райони.

На конференция за готовност за извънредни ситуации в областта на общественото здраве, проведена през декември миналата година, участниците от секторите на общественото здравеопазване, здравето на животните, транспорта и туризма бяха съсредоточени върху нарастващите предизвикателства в борбата с огнищата и извънредните ситуации в здравеопазването в градските райони . Те призоваха СЗО и партньорите да определят 2019 г. като „Година на действие по отношение на готовността за извънредни ситуации, свързани със здравето“.

Проект на СЗО за научноизследователска и развойна дейностидентифицира болести и патогени, които имат потенциал да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве, но не разполагат с ефективни лечения и ваксини. Този списък за наблюдение на приоритетни изследвания и разработки включва Ебола, няколко други хеморагични трески, Зика, Нипа, респираторен синдром на Близкия изток, коронавирус (MERS-CoV) и Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и заболяване Х, което представлява необходимост от подготовка за неизвестно патоген, който може да причини сериозна епидемия.

 

ХИВ

Най напредъка, постигнат срещу ХИВ е огромна по отношение на получаване тествани хора, като им предоставя антиретровирусни лекарства (22 милиона са на лечение), както и предоставяне на достъп до превантивни мерки като профилактика предварително експозиция (предекспозиционна, което е, когато хората в риск от HIV приемат антиретровирусни препарати за предотвратяване на инфекция).

Въпреки това, епидемията продължавада се гневим с близо милион души всяка година, умиращи от ХИВ / СПИН. От началото на епидемията повече от 70 милиона души са придобили инфекцията и около 35 милиона души са починали. Днес около 37 милиона души по света живеят с ХИВ. Достигането до хора като секс работници, хора в затвора, мъже, които правят секс с мъже, или транссексуални хора е изключително предизвикателство. Често тези групи са изключени от здравните услуги. Групата, която все повече е засегната от ХИВ, са млади момичета и жени (на възраст 15–24 години), които са особено изложени на висок риск и представляват 1 от 4 инфекции с ХИВ в Африка на юг от Сахара, въпреки че са само 10% от населението.

Тази година СЗО ще работи със страните в подкрепа на въвеждането на самотестване, така че повече хора, живеещи с ХИВ, да знаят техния статус и да получават лечение (или превантивни мерки в случай на отрицателен резултат от теста). Една от дейностите ще бъде да се предприемат действия по новите насоки, обявени през декември 2018 г. от СЗО и Международната организация на труда за подпомагане на компаниите и организациите да предлагат само-тестове за ХИВ на работното място.

https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019
2019-01-192019-01-19