Тази страница не е видима в уебсайта

Ето колко дълго остават различните наркотици в тялото ви

В случай, че не знаете какво представляват наркотиците

Наркотиците са разнообразни и могат да имат различни влияния върху тялото и психиката на хората. Ето някои от видовете наркотици и техните основни влияния:

1. Стимуланти: Това включва вещества като кокаин, амфетамини и метамфетамини. Стимулантите увеличават нивото на активност в мозъка и предизвикват повишена бодрост, еуфория и повишено сърдечно-съдово напрежение. Дългосрочното употреба може да доведе до сериозни физически и психически проблеми.

2. Депресанти: Това включва вещества като алкохол, бензодиазепини (като валерианова киселина и ксанакс) и барбитурати. Депресантите успокояват нервната система и могат да предизвикат релаксация, седативни ефекти и депресия на дихателния център. Продължителната употреба на депресанти може да бъде опасна и да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително зависимост и нарушена функция на органите.

3. Халюциногени: Това включва вещества като LSD, псилоцибинови гъби и DMT. Халюциногените променят възприятието, мисленето и настроението. Те могат да предизвикат визуални и аудитивни халюцинации, изменени състояния на съзнанието и психически разстройства.

4. Опиати: Това включва вещества като хероин, морфин и опиоидни аналгетици. Опиатите са силно наркотични вещества, които имат седативни и обезболяващи ефекти. Те могат да предизвикат еуфория, седация и затруднено дишане. Злоупотребата с опиати е изключително рискова и може да доведе до зависимост и фатални проблеми.

Тези са само някои от многото видове наркотици и техните влияния. 

Наркотиците имат сериозни отрицателни последици върху тялото и психиката на хората. Ето как наркотиците се отразяват на тялото и защо не трябва да ги приемаме.

Физически здравословни проблеми: Наркотиците могат да причинят сериозни физически проблеми като увреждане на органите, наранявания, инфекции и проблеми с дихателната система. Например, употребата на инжекционни вещества може да доведе до развитие на инфекции и повреди на вени и кожа.

Психически здравословни проблеми: Някои наркотици могат да доведат до психически разстройства като депресия, анксиетет, психоза и параноя. Тези състояния могат да навредят на менталното здраве и да доведат до сериозни проблеми в ежедневния живот.

Зависимост и оттегливи симптоми: Употребата на наркотици може да доведе до физическа и психическа зависимост. Хората могат да развият силно желание за продължаване на употребата, да имат повишена толерантност и да изпитват оттегливи симптоми при спиране на употребата.

Социални и лични проблеми: Употребата на наркотици може да има отрицателни последици върху социалните и лични взаимоотношения. Тя може да доведе до проблеми в семейството, загуба на работа, финансови затруднения и социална изолация.

Легализацията и регулацията: Приемът на наркотици не трябва да се подкрепя, тъй като това може да доведе до непропорционално увеличение на употребата, злоупотреба и зависимост. Вместо това, трябва да се инвестира в превенция, образование, рехабилитация и алтернативни решения.

Важно е да осъзнаем, че наркотиците представляват сериозна заплаха за здравето на хората. Затова е важно да се информираме за рисковете, да се избягват наркотиците и да се търси помощ от професионалисти при проблеми със зависимостта.

 

Тестове за наркотици

Противно на това, което много рекламирани тестове за наркотици могат да обещаят, не всички вещества оставят своя издайнически химически подпис в тялото за еднакво време. 

В момента, в който вземем наркотик – независимо дали го смъркаме, пушим или го поглъщаме – тялото ни започва да го разгражда. В процеса се произвеждат метаболити или странични продукти на лекарството, които могат да се задържат в нашата кръв, урина (и дори в косата ни) дълго след като се усетят първоначалните ефекти на лекарството. Следите от тези метаболити са това, което тестерите на наркотици търсят, тъй като те са добра индикация, че някой действително е използвал лекарство, а не просто е влязъл в случаен контакт с него. 

И докато тестовете за наркотици на базата на коса са доста точни, тестовете за кръв и урина просто не могат да открият по-голямата част от наркотиците, стига да не сте употребявали около седмица. Хероинът, например, обикновено не се открива в урината след три до пет дни . 

Както показва таблицата по-долу, следи от наркотици като LSD, морфин, хероин, амфетамини и алкохол остават в кръвта само за 12 часа или по-малко:

 

За урината прозорецът на откриваемост е малко по-широк - приблизително три до шест дни за LSD, MDMA и морфин, например - и до 30 дни за марихуаната:

 

Следи от наркотици могат да се открият за дълъг период от време в косата, особено в космените фоликули. Изключение прави LSD, който може да се открие само до 3 дни след употребата му. За всички други наркотици, включително алкохола, следите остават в косата до 90 дни. Тестовете за наркотици на базата на коса са най-точни, както показва таблицата по-долу, тъй като следи от всичко - от алкохол до морфин, могат да останат във фоликула до 90 дни:

Наркотиците и тяхното влияние върху здравето на хората

Важно е да се осъзнае, че наркотиците са сериозен проблем и употребата им може да има дългосрочни и вредни последици. Медицинска подкрепа и помощ от специалисти в областта на наркологията са от съществено значение за тези, които се борят с проблеми на зависимостта от наркотици.

Наркотиците са вещества, които променят функционирането на мозъка и оказват въздействие върху физическото и психическото здраве на човека. Някои от тях са забранени и незаконни, докато други се използват в медицината или са разрешени за употреба в определени обстоятелства. Независимо от законовия статут, някои наркотици се смятат за по-опасни от други поради техния потенциал за причиняване на зависимост и сериозни вреди за здравето.

Едно от най-опасните наркотици е амфетаминът и неговият дериват кристалният мет. Те са стимуланти, които повишават нивото на активност на централната нервна система. Употребата им може да доведе до сериозни физически и психически проблеми, включително нарушения на сърдечно-съдовата система, психози и зависимост.

Приспивателните наркотици, като бензодиазепините и барбитуратите, са сред другите опасни вещества. Те се използват за лечение на безсъние и тревожност, но при злоупотреба могат да доведат до нарушения на сърдечно-съдовата система, дихателната функция и дори да предизвикат смърт при прекомерни дози.

Опиумът и хероинът също са изключително опасни наркотици. Те са опиати, които действат като силни болкоуспокояващи средства. Употребата им може да причини сериозна зависимост, нарушения на дихателната функция, инфекции, психични разстройства и дори да доведе до смърт от прекомерна доза или от съпътстващи проблеми.

Кокаинът и крекът са силни стимуланти, които имат драстично въздействие върху нервната система. Употребата им може да предизвика сериозни сърдечно-съдови проблеми, нарушения на дихателната функция, параноя, психози и зависимост.

ЛСД (лизергинов диетиламид) е халюциногенна наркотична вещества, което променя перцепцията и мисленето. То може да доведе до непредвидени и необратими психически проблеми, които могат да влошат качеството на живота и функционирането.

Алкохолът и никотинът, въпреки че не са класифицирани като наркотици в строгия смисъл на думата, все пак могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Алкохолът може да доведе до нарушения на функционирането на различни органи и системи в тялото, като например черния дроб и нервната система. Никотинът, съдържащ се в цигарите и други тютюнопродукти, е силно зависимост създаваща субстанция и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително рак на белите дробове и сърдечно-съдови заболявания.

Марихуаната и хашишът, които съдържат активното вещество THC (тетрахидроканабинол), също могат да имат негативно въздействие върху здравето на хората. Въпреки че са сравнително по-меки наркотици, продължителната употреба може да предизвика проблеми с паметта, когнитивни функции и психично здраве. 

Законодателите в много държави дебатират възможността за разрешаване на употребата на марихуана за медицински цели. Някои изследвания показват, че марихуаната може да бъде полезна при определени заболявания, като например за възбуждане на апетита при пациенти със СПИН или рак. 

Потенциалът за развиване на зависимост при марихуаната е среден в сравнение с други наркотици, като стойността на индекса на зависимостта е около 1,51. Въпреки това, е важно да се отбележи, че дори при редовна употреба на обичайните количества хашиш или марихуана, е практически невъзможно да се достигне смъртоносна доза.

Един от характерните ефекти на тетрахидроканабинола е изострянето на сетивата, особено когато става въпрос за слушането на музика, вкусовите усещания и чувството за време. При консумация на марихуана е типично съпътстващо състояние острото желание за храна със сладък, солен или кисел вкус.

Въпреки потенциалните ползи от медицинската употреба на марихуана, е важно да се отбележи, че употребата й трябва да се осъществява под надзор и съгласно законодателството на съответната държава. Консултирането със здравни специалисти и лекари е от съществено значение, за да се определи подходящото лечение и приложение на марихуаната за конкретни медицински случаи.

В заключение, наркотиците могат да имат сериозни вредни последици върху здравето на хората, независимо дали са забранени или разрешени за употреба. Има някои, които се смятат за по-опасни поради тяхния потенциал за причиняване на зависимост и сериозни физически и психически вреди. Важно е да се осведомяваме за рисковете, свързани с употребата на наркотици и да насърчаваме отговорното поведение и образование в областта на наркоманията.

 

Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта 

088/899 18 66

 

Въвеждащо видео за наркозависими

 

Изображения от: Business Insider

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Ето колко дълго остават различните наркотици в тялото ви

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ