Нивата на влажност в дома ви (и как да ги намалите). Каква е идеалната влажност за дома ви?

Прекарваме много време в мислене за правилното отопление и охлаждане на нашите домове. Но мислите ли някога за нивата на влажност във вашия дом? Каква е идеалната домашна влажност? Контролирането на влажността във вашия дом може да бъде също толкова важно за комфортния живот, колкото и контролирането на температурата.

Не искате да сте в уютния си дом по време на топлите дни на лятото с вентилатор насочен към вас. И не искате да прекарате зимните месеци с всяко одеяло, което притежавате, увито около вас. Мислите ли, че можете да живеете по-комфортно в дома си през лятото и зимата? Е, продължавайте да четете, за да разберете идеалното ниво на вътрешна влажност за вашия дом.

И така... Какво е влажност?

Преди да можем да разберем идеалната влажност за вашия дом, нека зададем един бърз въпрос: какво точно е влажност?

Може да имате груба представа, че влажността е количеството вода във въздуха и технически ще бъдете прави! Въпреки това е малко по-сложно от това. За да разберем какво всъщност е влажността, трябва да говорим за разликата между относителна влажност и абсолютна влажност.

Абсолютната влажност 

„Абсолютната влажност“ е масата на водната пара, разделена на масата на сухия въздух в обем въздух при дадена температура. Колкото по-горещ е въздухът, толкова повече вода може да съдържа. Абсолютната влажност се изразява в грамове влага на кубичен метър въздух (g/m3).

Относителна влажност

„Относителна влажност“ е показанието за влажност, с което вероятно сте по-запознати. За целите на намирането на идеалната влажност на дома за вас, това също е измерването, което ще използваме. Докато абсолютната влажност измерва количеството водна пара във въздуха, относителната влажност измерва текущото ниво на влага във въздуха от това колко влажен може да бъде въздухът .

Така че, когато видите, че влажността ви е 40%, това просто означава, че въздухът около вас е 40% толкова влажен, колкото би могъл да бъде.

Влажност и усещане за комфорт

Знаете ли защо хората се чувстват толкова неудобно в наистина влажен климат? Кожата ви използва въздуха около нея, за да се отърве от влагата по тялото ви. Така че, когато нивото на влажност е близо до 100%, въздухът не може да абсорбира влагата върху тялото ви, а именно потта.

Потта е естественият климатик на тялото ви. Когато се потите, това е опит на тялото ви да поддържа собствената си идеална температура (36,5˚C). Когато не можете да се отървете от тази допълнителна влага и да се охладите, потта остава върху кожата ви, оставяйки ви да се чувствате груби, лепкави и неудобни.

Намиране на идеалното ниво на влажност за въздуха във вашия дом

И така, след като говорихме за нивата на комфорт, вероятно можете да познаете какво ще кажем по-нататък. Идеалното ниво на влажност за вашия дом е релативно спрямо вас и вашето семейство. Това ще зависи най-вече от времето на годината, какви дрехи носите и къде семейството ви се чувства естествено удобно.

Изследванията показват, че идеалната относителна влажност за вашия дом е между 40% - 60% . Въпреки това, за да се предотврати растежа и разпространението на мухъл, нивата трябва да се поддържат под 50%. Тази относителна влажност във вашия дом също трябва да съответства на абсолютната влажност на открито.

Както вероятно знаете, нивата на абсолютна влажност се променят заедно с температурата и сезоните. През лятото въздухът съдържа повече влага, а през зимата съдържа много по-малко влага.

През лятото влажността между 30-50% е приемливо добра, докато през зимата, относителна влажност под 50% е препоръчитална, защото по-високата влажност може да доведе до конденз и появата на мухъл.

Като общо правило следните нива на влажност за нормален дом са следните:

Комфортна влажност: 35% - 60%
Идеална влажност: 40% - 60%
Висока влажност: 65% - 80%

Проблеми с ниска влажност

Когато домът ви е твърде сух, може да забележите няколко неща:

  • Сърбяща или суха кожа
  • По-уязвими към настинки и инфекции
  • Повреда на дървени мебели и дървени подове

Проблеми с висока влажност

По същия начин, когато влажността в дома ви е твърде висока, вероятно ще забележите следните неща.

  • Високата влажност насърчава растежа и разпространението на мухъл
  • Тези, които страдат от астма и алергии, могат да получат влошени симптоми
  • Проблем със съня в неудобни условия
  • Проблеми с влагата във вашия дом – може да забележите конденз по прозорците си. Тази прекомерна влага може да причини щети на вашите мебели и тела.

Как да постигнете идеалното ниво на влажност в дома

Сега, когато знаем какво може да се обърка, какво можем да направим, за да накараме нещата да се оправят? Е, ето първата стъпка. Ако нямате такъв, инсталирането на овлажнител ще бъде изключително полезно през зимните месеци. Или климатик, който може да регулира и влажността във въздуха.

Не забравяйте, че през лятото въздухът естествено ще бъде влажен, така че можете спокойно да приберете овлажнителя за тези сухи зимни месеци. Поддържането на идеалното ниво на влажност в дома ви ще направи чудеса за комфорта на вашето семейство. Следователно поддържането на идеално ниво на влажност в дома също е от решаващо значение за здравето на вашия дом и неговата структура.

Ако в стаята влажността е по-ниска, температурата на въздуха се усеща по-студена. Ако влажността е по-висока, температурата ще се усеща по-гореща.

Вярно е! Качеството на въздуха в помещенията пряко влияе върху здравето на семейството ви, а също и върху здравето на вашия дом. Дървесината ви ще остане здрава и семейството ви няма да се превърне в потни блатни чудовища.

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Нивата на влажност в дома ви (и как да ги намалите). Каква е идеалната влажност за дома ви?

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ