EXIF мета данните в снимките. Какво представляват метаданните?

Разбиране на метаданните: Скритата информация във фото файлове.

За EXIF метаданни

Метаданните са термин за описателната информация, вградена в изображение или друг вид файл. Метаданните стават все по-важни в тази ера на дигитални снимки, където потребителите търсят начин да съхраняват информация със своите снимки, които са преносими и остават с файла, както сега, така и в бъдеще.

В метаданните се включва информация от най-различен характер:

  • относно фотоапарата – модел, производител, софтуер
  • свойства на изображението – размери, разделителна способност, цветово пространство, ориентация и др.
  • конфигурация и настройка на фотоапарата – фокусно разстояние, светкавица, време на експозиция, баланс на бялото и др.
  • геолокация
  • миниатюра (thumbnail) на изображението
  • и много други...

Един тип метаданни е допълнителната информация, която почти всички цифрови фотоапарати съхраняват с вашите снимки. Метаданните, заснети от вашия фотоапарат, се наричат ​​EXIF ​​данни, което означава "Exchangeable Image File Format".

Има обаче и други видове метаданни, които позволяват на потребителите да добавят собствена описателна информация в цифров фотографски или графичен файл. Тази метаданни може да включват характеристиките на снимката, информация за авторски права, надпис, кредити, ключови думи, дата и място на създаване, информация за източника или специални инструкции. 

Споделяне на снимки и какво струва това?

Неотдавна, с нарастването на споделянето на снимки в социални мрежи като Facebook, имаше известен страх и притеснение относно личната информация, като данните за местоположението, които се вграждат в метаданните на снимките, които се споделят онлайн. Тези страхове обаче обикновено не са основателни, тъй като социалната мрежа премахва повечето метаданни, включително информация за местоположението (GPS координати). Повечето от сайтовете за споделяне на снимки също премахват мета данните.

Кое генерира EXIF мета данните и можем ли без тях?

EXIF мета данните в снимките са генерирани от фотоапарати, смарт телефони, видеокамери.... Те създават системни мета данни като например данни за миниатюрата на файла, ориеннтация на изображението и други, всеки път като създадем изображение. EXIF файлът съдържа цялата информация за самото изображение – като ниво на експозиция, местоположение и всички настройки, които сте използвали. Това улеснява филтрирането на снимки на вашето устройство за съхранение по определени характеристики на изображението. Някои от мета данните могат да бъдат редактирани или премахнати без специален софтуер.

Ако видите снимка в уеб сайт, за която искате да научите повече, често можете да получите достъп до EXIF данни, ако уеб сайтът използва оригиналния файл на снимката. Някои хора или сайтове предпочитат да премахнат EXIF данните, за да защитят лични данни като GPS местоположението. Повечето модерни смартфони премахват мета данните от изображението, когато го споделяте.

В аудио и видео файлове, EXIF мета данни може също да срещнете аудио данни като обхват на децибели, битрейт или моно / стерео информация за видеозаписи.

 

 

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за EXIF мета данните в снимките. Какво представляват метаданните?

?

Аз имам ли такова

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2022-07-18 20:51:40


Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ