Тази страница не е видима в уебсайта

Как да изберем лаптоп?

След като ми изгърмя видеокартата и се наложи 2 седмици да обикалям сервизите като луд. Оказа се че е време да се сбогувам с любимият ми и дълго време верен лаптоп. Помня как като го видях и се харесахме и аз го купих. Струваше повече отколкото можех да си позволя, а сега като се обърнеш и пазара е залят от всякаква стока на определено завишена цена спрямо характеристиките й. Много по- важно е лаптопът да пасне на човекът, който ще го ползва. Това е като да си купиш дрехи. Не всеки размер и модел биха ти били удобни. Интерфейсите на лаптопите и сходните нетбуци е от голямо значение за ползващият ги, тъй като те се различават по архитектура, дизайн и функционалност. Затова ще опиша критериите, които според мен са важни при избора на лаптоп.

 1. Дизайна трябва да е изчистен и плътен. Все пак визуалният вид на лаптопа малко или много определя как ще възприемем нещата около нас. Още преди отварянето си той ни е повлиял с външният си вид. За предпочитане черен без лъскави или грапави елементи.
  Грапавите елементи се замарсяват бързо и изискван допълнително почистване.Както и голямото наличие на отвори. Вече се предлагат лаптопи с вградени батерии издържащи над 4 часа в нормален режим на работа. При тях броя отвори през, които би могло да попадне прах е минимален.
 2. Свързаността те прави по-мобилен. Още едно важно нещо е да си има всички опции за свързване с периферни устройства. Ето пример за това са USB портовете. Броят на USB портовете е различен за всеки модел и марка. Хубаво е да има повече от тези портове. Някои предпочетаме да закачим допълнителна мишка към лаптопа си, а може би ще ви трябва и още един порт , за да синхронизирате телефона си или да го заредите в движение. В офиса сте и искате да се свържете с принтера си или на презентация с мобилният си проектор. Изходи към допълнителен монитор също не са излишни. Четецът на карти също е важен елемент от интерфейса на лаптопа. Свършва ви паметта на картата от фотоапарата - бързо и лесно можете да прехвърлите снимките на лаптопа си.
  Bluetooth устройство, Wi-Fi и изход за слушалки са задължително пресъствие в една лаптоп конфигурация.
 3. Батерията трябва да издържа поне 3 часа и половина минимум. Нормалната издръжливост на батерията при работа в офис и домашна обстановка е от 4 до 5 часа. Все пак говорим за мобилност.
 4. Памет и архетектура. Разбира се всеки е свикнал на различна операционна система, но това не означава да не мислим в перспектива. По- добре е операционната система да бъде 64 битова, за да може да се използва максимално паметта. При 32 битовите платформи и операционни системи не можем да използваме повече от 4GB системна памет.
  Хард дискът
  , където се съхраняват нашите данни трябва да е достатъчно голям, за да събере всичките ни капризи от музика, филми и работни данни, които са ни нужни. Фирмите производителки на лаптопи въведоха хард дискове с антишокова защита при изпускане на лаптопа или удър в работен режим. Също така съществува и хардуерна антивибрационна система прикрепена към шасито на хард диска.
  Предпочитан капацитет на хард диска е от 750GB - 1TB. За да увеличим производителността на запис и четене на данните можем да използваме SSD, които са значително по-скъпи и техния капацитет не е голям, но пък за сметка на това са осезаемо бързи.
 5. Клавиатура или потребителски интерфейс. Някои лаптопи имат ужасни клавиатури. Попринцип се свиква с всичко след 3-4 дни работа. Но аз лично предпочитам да не си заемам вниманието в изграждане на нови навици, особено когато те са неоснователни. Пример за това ще дам с разположението на клавишите по клавиатурата. На някои разстоянието помежду им е прекалено голямо и се набива с прах, косми, а понякога и чипс или други храни :). На други пък са прекалено сгъчкани и няма място ръката да се движи свободно по тях. Тестването на клавиатурата не отнема повече от 2 минути. Важно нещо също така е разположението на системните бутони поставени допълнително от фирмата производител.
  Разположението на левият Ctr
  . Има клавиатури, на които мястото на Ctr е бутонът Fn, с който отключваме допълнителната функционалност на клавиатурата. Много е неприятно това, защото ако използвате бързите копчета за копиране и поставяне винаги ще бъркате с натискането на Fn+C вместо Ctr+C. Свиква се с времето разбира се, но на някои им е проблем примерно след като свикнат по този начин да пишат на друга клавиатура.

  Разположинеито на десен Shift и Enter. Лично мое предпочитание е да има от големия enter и дългия shift, но бих се съгласил и на правоъгълен enter и дълъг shift. Важното е да Ви е удобно, това са едни от най- често използваните клавиши. Някои производители избират по-малките бутони, за да могат да съберат още системни клавиши. По този начин става по- трудно за работа с клавиатурата.

  Num Pad.(NumericPad)  Това е дясната част на настолната клавиатура съдържаща цифри. Някои клавиатури имат и вграден Num Pad и не е нужно да купуваме досадните външни Num Pad- ове. Това е едно голямо улеснение за въвеждане на данни, примерно работа с Excel, калкулатор или счетоводни програми или такива, които изискват голямо обем набиране на цифри.

 

 


Коментари за Как да изберем лаптоп?

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ