Кое поколение сте вие?

Япония, Азия и части от Европа имат свои собствени дефиниции на поколенията, базирани на големи културни, политически и икономически влияния.

Фотографът Робърт Капа измисли термина „Генерация X“, за да се отнася до хора, родени след 60-те години. Дори и за половин век това поколение е съжителствало с три други: бейби бума, Y и Z. Разберете какви са характеристиките на всяко поколение.

Кое поколение сте вие?

Име на поколението Започват ражданията Краят на ражданията Най-младата възраст днес Най-старата възраст днес
Изгубеното поколение
Поколението от от 1914 г
1890 г 1915 г 107 132
Междувоенното поколение 1901 г 1913 г 109 121
Най-великото поколение 1910 г 1924 г 98 112
Мълчаливото поколение 1925 г 1945 г 77 97

Бейби бумер поколение
(Baby Boomer)

1946 г 1964 г 58 76
Поколение X (бебешки бюст) 1965 г 1979 г 43 57
Xennials 1975 г 1985 г 37 47
Millennials
Generation Y, Gen Next
1980 г 1994 г 28 42
iGen / Gen Z 1995 г 2012 г 10 27
Ген Алфа 2013 2025 г 1 9

 

Забележка1: Датите са приблизителни и има известно припокриване, тъй като няма стандартни дефиниции за това кога започва и завършва едно поколение. Вижте раздела по-долу за това защо това се припокрива.

Забележка2: Източниците на нашите данни са изброени в долната част на страницата.

Бележки за всяко от последните културни поколения

 

iGen / Gen Z: Роден между 1995 и 2010 г

На възраст между осем и 23 годинипоколението Z или поколението след хилядолетието ще поеме водещата роля след няколко десетилетия. Означени също като столетници, тъй като са родени на света в началото на века – най-възрастните са родени през 1995 г., а най-младите през 2010 г. – те пристигнаха с таблет и смартфон под мишниците си.

Но какво е поколение Z? Това е група от хора, които са белязани от Интернет. Това е част от тяхната ДНК: нахлува в домовете им, в образованието им и в начина им на социализиране. И ако поколението Y среща трудности с намирането на работа, положението за пост-милениалите е още по-лошо.

Владеенето на технологиите може да ги накара да пренебрегнат в по-голяма степен своите междуличностни отношения, но те са тези, които дават повече глас на социалните каузи в Интернет. Те обичат да получават всичко, което искат веднага, факт, насърчаван от дигиталния свят, в който са потопени, а техният начин на живот също е повлиян от инфлуенсърите.

Те изпълняват няколко задачи, но обхватът на вниманието им е ограничен. Те са независими и взискателни потребители и ще имат работни места, които не съществуват в днешния свят .

Въпреки днешното социално разнообразие преобладават поколенията Y и Z. Според проучването New Kids On The Block. Millennials & Centennials Primer от Bank of America Merrill Lynch, днес има 2 милиарда милениали и 2,4 милиарда столетници, което представлява съответно 27% и 32% от световното население.

Що се отнася до сегашното поколение, родените след 2010 г., те са наречени Alpha поколение. Какво ще бъде тяхното поведение? След няколко години ще видим дали ще забележим разликата между поколенията!

 

Gen Y: „Милениалите“ Родени между 1980 и 1994 г

Революцията е оформена от хилядолетията или поколението Y. Известни също като дигитални туземци, милениалите са тези, родени между 1980 и 1994 г. и технологиите са част от ежедневието им: всичките им дейности се медиират от екран. Концепцията за включване и изключване е напълно интегрирана в живота им. Те обаче не са родени в него; те мигрираха в дигиталния свят от аналоговия, в който живееха.

За разлика от предишните поколения, поради икономическата криза, светът изисква от тях да бъдат по-добре обучени , за да получат работа, тъй като конкуренцията се увеличава. За разлика от родителите си, поколение X, дигиталните местни хора не са доволни от света около тях и са амбициозни и искат да постигнат целите си.

Въпреки това поколението на хилядолетието е етикетирано като мързеливо, нарцистично и разглезено. Всъщност през 2014 г. списание Time ги определи като поколението аз-аз-аз .

На възраст между осем и 23 години, поколението Z или поколението след хилядолетието ще поеме водещата роля след няколко десетилетия. Означени също като столетници, тъй като са родени на света в началото на века – най-възрастните са родени през 1995 г., а най-младите през 2010 г. – те пристигнаха с таблет и смартфон под мишниците си.

Но какво е поколение Z? Това е група от хора, които са белязани от Интернет. Това е част от тяхната ДНК: нахлува в домовете им, в образованието им и в начина им на социализиране. И ако поколението Y среща трудности с намирането на работа, положението за пост-милениалите е още по-лошо.

Владеенето на технологиите може да ги накара да пренебрегнат в по-голяма степен своите междуличностни отношения, но те са тези, които дават повече глас на социалните каузи в Интернет. Те обичат да получават всичко, което искат веднага, факт, насърчаван от дигиталния свят, в който са потопени, а техният начин на живот също е повлиян от инфлуенсърите.

 

Xennials

Кохортата, известна като „Xennials“ , се състои от най-старите Millenials. Това е "кросоувър поколение".

Роден приблизително между 1975 и 1985 плюс или минус няколко години.

Идеята е, че Xennials са повече като предишното Gen X, отколкото като Millenials.

Според австралийския социолог Дан Удман , „Теорията гласи, че Xennials излизат и често създават постоянни връзки, пред-социални медии. Обикновено не са били в Tinder или Grindr, поне за първата си среща. Те се обаждат техните приятели и човекът, когото искаха да поканят по стационарен телефон, надявайки се, че не е вдигнал родителят на планираната им среща."

 

Gen X: Роден между 1965 и 1980 г

Според WikiPedia поколението X първоначално е било наречено "Gen Bust", тъй като тяхната раждаемост е била значително по-ниска от предходните Baby Boomers.

Поколението X включва родените между 1965 и 1980 г., по време на възстановяването на Европа след войната. Животът им не е бил лесен, тъй като след период на сътресения намирането на работа беше голямо предизвикателство. Да работят и произвеждат беше тяхната житейска философия, която не оставяше място за идеализъм. Индивидуализмът, амбицията и пристрастеността към работата - или това да бъдеш работохолик - са ценностите, с които са израснали.

 

Baby Boomers: Родени между 1945 и 1964 г

Бейби бумерите се определят като произхождащи от огромното увеличение на населението след Втората световна война и Голямата депресия.

Те са израснали във време на просперитет и липса на световни войни. Те бяха Децата на цветята, приемаха LSD и протестираха срещу войната във Виетнам.

За разлика от родителите си, израснали по време на Голямата депресия, бумърите се превърнаха в големите консуматори. Те станаха известни с това, че харчат всеки долар, който спечелиха.

Това беше първото западно поколение, което израства с две колия.

Разходите и консуматорството подхранват световните икономики.

Бейби бумерите се бориха за опазване на околната среда.

Родителите на това поколение имаха най-лошото: те преживяха следвоенния период. Те са бейби бума – родени между 1945 и 1964 г. – и се наричат ​​така, защото са родени по време на бейби бума, периода, в който раждаемостта се е повишила в редица англосаксонски страни, преди всичко в Съединените щати, Канада и Нова Зеландия, след края на Втората световна война.

Това поколение трябваше да бъде завиждано, тъй като те изживяха всичко, което младите хора биха искали по това време. Те видяха как Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар се събраха, за да сформират The Beatles през 1962 г. Те също така преживяха кацането на човек на Луната (1969), футболистите Пеле и Марадона в най-добрата си форма и падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

Те преминаха през целия период на технологична еволюция и възхода и развитието на медиите, както и се радваха на стабилност както в работата, така и в семейството и бяха активни както физически, така и психически. Въпреки че се адаптира към световната версия. 4.0, те са по-малко зависими от смартфоните, отколкото следващите поколения.

 

Тихото поколение: Родени между 1925 и 1945 г

Тези от тихото поколение са родени по време на Голямата депресия. Родителите им бяха предимно от изгубеното поколение.

Те израснаха в очакване на тежък живот. Това беше ерата, когато коледен подарък може да бъде портокал или пълноценна храна.

Наричат ​​ги Мълчаливото поколение, защото като група не са били шумни. 

 

Най-великото поколение: Родени между 1910 и 1924 г

Тези от най-великото поколение са израснали по време на Голямата депресия и вероятно са участвали във Втората световна война. Те са известни още като GI Joe Generation.

Те са родители на бейби бумърите.

Те бяха обявени за най-великото поколение от Том Брокау, известния разпространител на новини. Брокау каза, че са най-великите, защото са се борили за това, което е правилно, вместо да се борят по егоистични причини.

Те със сигурност направиха големи саможертви, борейки се да защитят хората в други страни от като Хитлер, Мусолини и японските камикадзе-самоубийци.

Кара човек да се чуди как ще нарекат тези банкери и ръководители на застрахователни компании, които се бориха само за лична изгода, като по този начин създадоха финансовия колапс през 2007-2009 

 

 

Основни източници за нашите данни за поколенията:

Изображение: https://jasondorsey.com/

Рейтинг 4.9 от 5
Оценете статията

Коментари за Кое поколение сте вие?

Я

Я съм гензе

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2022-06-01 14:13:41


Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ