Тази страница не е видима в уебсайта

Многообещаващ метод на Стив Павлина за управление на времето...изпробвай го!

Вместо да определяш лимит от време за извършването на дадена работа, разпредели цялото си време между три групи задачи.

Ето как става това...

Първо, определи трите групи задачи:

Задачи от група А. Те имат за цел да донесат значителни дивиденти едва след 5 години. Би било чудесно, ако задачите от група А донесат резултати в по-кратък срок, но не трябва да очакваш това да се случи по-рано от 5 години. Очакването към тези задачи следва да бъде реалистично.

Задачи от група В. Тяхната цел е постигането на резултати след около 2 години или по-малко, без да се очаква дългосрочна възвръщаемост. Тези задачи следва да се разглеждат като еднократни и след постигане на целите да се търсят нови.

Задачи от група С. Те целят постигане на резултати в рамките на 90 дни или по-малко. След този период ползите от тях вече не са от значение. Ако тези задачи не се изпълнят, това може да доведе до възникване на проблеми в бъдеще. В същото време, влагането на твърде голямо старание в изпълнението на подобни задачи не води до съществена възвращаемост в дългосрочен план.

Разпределение на времето 50-30-20

Правилото 50-30-20 определя използването на 50% от времето за задачи от група А, 30% за задачи от група В и 20% за задачи от група С. Например, ако работиш 8 часа на ден, това би означавало да отделяш 4 часа за задачи от група А, 2 часа и 24 минути за задачи от група В и 1 час и 36 минути за задачи от група С.

Времето за изпълнение на задачите от група С е задължително и е горна граница. Това означава, че не трябва да надхвърляш 20% от общото си време за деня в изпълнение на задачи от тип C. Ако времето не ти достига, прехвърляш задачите от група С за следващия ден.

Времето за изпълнение на задачи от група А е долна граница. Това означава, че трябва да прекарвам поне 50% от времето си за изпълнение на задачите от група А.

Задачите от тип В поглъщат остатъка от времето, което ми остава след изпълнение на другите два типа задачи.

Да направиш компромис със спешното за сметка на важното

Понякога е трудно да правиш компромис със задачите от група С, за да намериш време за нещата от по-голямо значение. Не е лесно, но системата ще ти помогне да се фокусираш върху задачите, които целят постигането на ефект в дългосрочен план, вместо да се занимаваш с маловажни неща. Ограничавайки задачите от група С всеки ден, ще успееш да намериш време за задачите от група А.

Съотношението 50-30-20 е условно. То дава възможност да се справиш с неотложните задачи и същевременно да инвестираш време в дейности, които ще ти донесат значителни ползи в бъдеще. Би могъл да променяш това съотношение в зависимост от работата и цели си. Важното е непрекъснато да си наясно в какво точно инвестираш времето си.

Преструктуриране на вашето времево портфолио

Ако имаш представа от инвестиране на акции, разгледай този модел като портфолио с различни нива на риск. Задачите от група А са най-рисковите и най-доходоносни инвестиции, които могат да претърпят значителни колебания в краткосрочен план, но в дългосрочна перспектива носят по-добра възвръщаемост от която и да е друга инвестиция. Това са акциите ви с агресивен растеж. Задачите от група С са вашите сигурни и ниско рискови инвестиции, подобно на банковите спестовни влогове. Група В спада към инвестициите с премерен риск.

Ако искаш да изпробваш тази система за седмица, просто отбележи буквите A, B и C срещу всяка задача в списъка си. После вземи лист хартия и начертай три колони или квадрата, в които да отбелязваш точно колко време ще отделиш на задачите от трите групи.

В хода на работния си ден, използвай хронометър или часовник, за да измерваш всяка една работа, която подхващаш през деня, след което записвай изразходваното време в една от трите колони, които предварително си начертал на листа хартия. В края на деня, сумирай времената, записани във всяка една от трите колони, след което ги сметни като процент от общото работно време, за да си наясно как си се справил.

През първите 1-2 дни може би ще искаш просто да замериш какво е количеството време, което отделяш на различните типове задачи, без да искаш непременно да променяш каквото и да е било. Най-вероятно, ще откриеш дисбаланс, който би искал да промениш в своя полза. Например, ако установиш, че съотношението при теб е 10-10-80, ще си наясно, че си губиш времето и че трудно ще постигнеш съществен прогрес в кариерата си. Така че, може би ще искаш да анализираш по-сериозно тези задачи от тип C, за да намериш начини да ги ограничиш, отложиш или просто да се откажеш от тях с цел да освободиш повече време за задачи тип A и B.

В дългосрочна перспектива, именно задачите от тип A са тези, които предопределят успеха или неуспеха ти. Ако не работиш по тях, ти просто разпиляваш потенциала си. Кой иска да посвети по-голямата част от живота си на това да отговаря на е-мейли и да плаща сметки? Трябва да държиш под контрол подобни задачи, за да не завладеят живота ти и за да имаш време да работиш по онези големи предизвикателства, които могат да се окажат истински значими за теб...за нас...и за света.

 


Коментари за Правилото 50-30-20

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ