Тази страница не е видима в уебсайта

14 Февруари. Св. Валентин или Трифон Зарезан

14 февруари се очертава като ден на голямото плуване - едни се мятат в море от любов по случай свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан. Трети правят и двете, четвърти - работят.

Така че дали Свети Трифон е влюбен до уши, или Свети Валентин е пиян от любов - все едно. Раят е за тези, които обичат - независимо дали виното или човека до себе си. Може и двете, разбира се. Със сигурност повечето мъже смятат, че Свети Валентин е лигав празник, на който задължително трябва да се изръсят за подарък на любимата си. Вместо да се напият по случай Трифон Зарезан с приятели. Кой нормален българин вярва, че 100 червени рози и херувимчета с наднормено тегло са по-въздействащи от бутилка хубаво вино? Ако погледнем реално на 14 февруари /неделя/ изобщо не е ден нито за яко напиване /заради махмурлука в понеделник/  , нито за скъпи подаръци /някъде по средата между две заплати/. Обаче големият проблем е как да избегнем скандала "Ти не ме обичаш вече! И на Свети Валентин не се сещаш за мене." Дилема: жени или вино. И още - за какво да си изхарча малкото пари - за безполезни цветя или за бутилка.

А сега малко история:

Трифон Зарезан е почитан и на 1 февруари, по стар стил. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Днес пазнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз.. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване". След това всички се събират и избират „царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. „Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си.

Свети Валентин пък е католически празник, който се празнува на 14 февруари. Средновековието.
На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 20 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за Поздравителни Картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоцацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

 


Коментари за 14 Февруари. Св. Валентин или Трифон Зарезан

Поли

Най-добре е когато с любим човек изпием бутилка хубаво вино и така ще уважим и католиците и българската традиция и най вече самите нас.

(YYYY-MM-DD) ⏱ 2021-02-14 15:24:58


Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
84.33199US