Тази страница не е видима в уебсайта

Наистина ли колегите могат да бъдат и приятели без това да оказва влияние на качеството им на работа и да пречи на останалите служители? Приятелството с колегите прави денят ти в офиса по-приятен, но носи със себе си и своите негативи.

Колегите са основно два типа - съмишленици и врагове.

Тези, с които имаш сходни характери, интереси и теми на разговори, рано или късно се превръщат в твои приятели в офиса. Те са хората, които биха ти помогнали с трудна задача, биха ти дали съвет или биха си поприказвали с теб на терасата с чаша кафе. Но те са и хората, които постепенно навлизат в личния ти живот и колкото повече те опознават, толкова по-лоша шега могат да ти изиграят, веднъж усетили твоето превъзходство в службата.

Всеки се стреми към прогрес в работата си, затова е по-добре да се сприятелиш с човек от друг отдел, за да не се налага да се съревноваваш с приятел  от екипа си.

Така че, що се отнася до приятелството между колеги, повечето служители са на мнение, че това не е предпоставка за ефективна работа.

Колеги в офиса - приятели в офиса

Въпреки завистта и конкуренцията на работното място, след 8-часов работен ден, 5 дни в седмицата, заедно с колегите няма как да не се сприятелиш поне с някои от тях. Приятелството в офиса обаче е далеч по-различно от това в реалния живот.

Темите на разговор се въртят предимно около службата и рядко около личния живот. Първата работа сутрин, след пристигането в офиса, е да обсъдиш с колегите последните новини, някой филм, който си гледал или пък какво ти се е случило на път за работа.

Колеги в офиса - приятели в живота

Срещите с колеги извън офиса на по чаша бира и пържени картофки или пък уговорките за  футбол, билярд, боулинг след работа са истинска рядкост, но не са изключение.

Този тип приятелство между колеги е може би най-удачен, защото когато са в офиса, служителите се придържат към трудовите си задължения, тъй като знаят, че след работа могат да се отдадат на забавление и разговори за по-лични неща с колегите си. Така позитивните емоции след работа ще се отразят положително и на работния процес.

Приятели в живота - колеги в офиса

Когато двама приятели са основали с общи усилия фирма или пък са попаднали по една или друга причина в един и същи екип, офисът се превръща в бойно поле. Дори и единият от двамата приятели да не е прав и да е сбъркал в работата си, почти сигурно е, че другият ще го защити, а това дразни, останалите колеги и е възможно да ги демотивира. Подобна атмосфера в офиса пък води до намалена продуктивност и ефективност на екипа.

Псевдоприятелството в офиса

Това е по-скоро подмазвачество с цел постигане на лични цели и получаване на лични облаги. Според проведени изследвания в повечето фирми липсва прозрачност и служителите не са наясно какво вършат колегите им, какво предвиждат шефовете и какви са плановете за бъдещи проекти. Липсата на доверие и прозрачност в отношенията между колеги кара някои от служители да си набавят необходимата за тях информация чрез т.нар. псевдоприятелство, при което водещото в отношенията между колегите е лицемерието.


Коментари за Реалност или заблуда е приятелството между колеги?

.com

Бъди първи, който ще напише коментарАнкета

Може ли мъж да прави каквото иска, ако жена му каже "Прави каквото искаш"?

ГЛАСУВАЙ
Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
85.66403US