Тази страница не е видима в уебсайта

Печалбарството и борбата за оцеляване в колониалната държава от „петия” свят, евроатлантизира българските обичаи, фолклор, традиции, като ги набута по тавани и мазета, подложи ги на забвение и унищожение! Същото се случи и с родния език, почти напълно превзет от англоезичните чуждици ! Понякога в медиите се появава един професор Мурдаров, който уточнява правилността на някои спорни изрази, без да пояснява кой и кое определя тяхната правилност !? Никога не съм го чувал да вземе отношение против директния опит за ликвидация на българския език и писменост, чрез политиците и „официалната” БНТ! Колкото и странно да ви звучи, т.н. българисти се оказва, че в по- голямата си част са чужденци !? Тук не се изкарват много пари, затова и хората които се занимават с това са малко, още по- малко са, когато става дума за местните диалекти, които за мен дават едно огромно богатство и чар на езика !
Независимо от моите скромни познания в тази сфера, на техничар – инженер, ще се опитам да ви запозная с един, прекрасен, български обичай и една песен свързана с него! Правя го и в помощ на бъдещите антрополози и археолози, които ще изследват археологичните и информационни остатъци от древна България ! Обичая се казва Кумичене и се изпълнява на Връбница; последният от цикъла на пролетните момински игри. Участвалите в Лазаруването моми отиват на реката (на чешма или кладенец) и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. В Северозападна България и на отделни места в Тракия всяка мома приготвя специален обреден хляб-кукла, със залък от който се кумичи (използва се за белег при избора на кумицата). В някои села в Карнобатско кумиченето става с ладийки от царевични листа. Чието венче, залък, ладийка или друг белег излезе най-напред по течението на водата, тази мома става кумица, кръстница. Тя повежда към своята къща моминското хоро. В дома на кумицата се слага обща трапеза. След гостуването момите говеят на кумицата до Великден , а на този ден всяка лазарка отива у тях с боядисани яйца и специален обреден хляб. Тук кумицата ги освобождава от говеенето. Всички моменти от обичая Кумичене се придружават от съответни обредни песни, в които преобладават мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие, девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени. Една песен от шоплука, която се пее в този случай е „Чичовите конье”, следва текста:

Чичовите конье на пайван пасат,
тутиман тутиман тути либе на фидан
я-я гагана, дзупай либе босо.
На пайван пасат на далеко гледат,
тутиман тутиман тути либе на фидан
я-я гагана, дзупай либе босо.
На далеко гледат на годеж да идат,
тутиман тутиман тути либе на фидан
я-я гагана, дзупай либе босо.
На годеж да идат у свато Георги,
тутиман тутиман тути либе на фидан
я-я гагана, дзупай либе босо.
Добра ти вечер, свате ле Гьорги,
тутиман, тутиман, тути либе на фидан,
я-я, гагана, дзупай, либе, босо,
Знаеш ли свате защо сме дошли
тутиман, тутиман, тути либе на фидан,
дзупай, либе, босо.
Ние сме дошле за ваша Мара
тутиман, тутиман, тути либе на фидан,
я-я, гагана, дзупай, либе, босо,
За ваша Мара, за наш Йованчо
тутиман, тутиман, тути либе на фидан,
я-я, гагана, дзупай, либе, босо.

Не се наемам и не гарантирам точен превод, на литературен български език, години наред съм разпитвал и търсил информация, но резултатите са доста противоречиви! Това не е и нужно, защото ще се изгуби чара на песента, затова ще ви дам само кратък речник с откритите по сложни думи:
- пайван - със спънати крака (да не бягат)
- тути - търпи
- я- я гагана – я вижте, брей
- дзупай - стъпвай (рипай, скачай)
- либе на фидан – либе като фиданка (гиздаво)


Коментари за Чароматът на българския фолклор и диалект

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
78.48001US