Тази страница не е видима в уебсайта

Времето наистина е пари, не го пилей!

Научи се да контролираш губенето на време, което ще ти гарантира повече и добре свършена работа, удовлетворението на шефовете, а защо не и повече пари.

Нищо не е по-разсейващо от това да прекъснат работата ти...телефонни разговори, спешни събития и срещи, проблеми с техниката, визити от страна на клиенти или разговорите с колеги, получаването на пратки или дори факс, почивки за кафе, цигара или обяд. Всички тези дейности отнемат много повече време, отколкото си мислиш. Да не говорим, че след това ти е нужно и известно време, за да се концентрираш отново върху задължения си.

Около 15 минути дневно е времето, в което един средностатистически служител може да работи без прекъсване. (Тревожно нали?)

Това обаче не означава, че стерилната среда е начинът да контролираш губенето на време.

Без връзка с околния свят, затворени в стая без колеги, телефони и всякакви други дразнители, може би щеше да свършиш далеч повече работа от обикновено, но пък в тези случаи би бил далеч по-малко ефективен и креативен.

Нека да не забравяме, че в крайна сметка прогресът в работата се стимулира от околните и изолацията от външния свят не е опция за контрол на губенето на време. Различните прекъсвания могат да имат и положителен ефект, като средство за почивка и начин да разтоварите съзнанието си от напрежението например. За да намалиш пропиляното време обаче, трябва да обърнеш внимание, първо, на себе си и навиците си и след това на споменатите по-горе дразнители, прекъсващи твоята работата.

Отлагането от днес за утре на трудните задачи ще ти изгуби прекалено много време.

Когато отлагаш вземането на някакво решение или изпълнението на някакво задължение, не забравяй, че времето си тече, а работата си остава...

Трудните задачи, нямат да станат по-лесни с времето. Даже напротив, отлагането им ги прави още по-трудни след време.

По същата логика не отлагай и задачите, които не са по-вкуса ти, тъй като и след време ще продължават да бъдат все толкова неприятни.

Не отделяй прекалено много време на задачите, които харесваш и изпълняваш с лекота.

Напълно естествено е да прекарваш повече време за работа върху неща, които ти доставят удоволствие и изпълняваш отлично. Подобен тип задължение ти носят удовлетворение и дори удоволствие от свършената работа, но задълбаването в подробности, ще ти коства изоставането на други важни задачи, които няма да изчезнат с времето и, които рано или късно ще трябва да свършиш.

На ден поне десетина пъти те прекъсват колеги с най-различни служебни и лични въпроси. Някои от тях  посрещаш с радост, други не искаш дори и да виждаш, а трети са си чиста загуба на време.

Ето как да намалите изгубеното време в тези случаи:

Отказ. Научи се да отказваш, в противен случай нищо чудно да се превърнеш в „човек за всичко", с което изгубеното ти време ще се увеличи десетократно.

Често това, за което те търсят, е наистина маловажно, в други случаи обаче отказът е неуместен, така че се научи да преценяваш ситуацията. Ако пред теб стои шефът ти, надали ще е удачно да кажеш „Не".

Отлагане. Кажи, че в момента си зает и определи час, в който пак да те потърсят.

Често въпросният човек, който те търси, ще каже „всъщност няма значение" или впоследствие въобще няма да се сети да дойде пак при теб, тъй като е можел да се справи и сам.

Минимизиране. Ако е нещо спешно, няма как да не прекъснеш работния си процес, но с едно условие - да не ти отнемат повече от 10 мин. например.

Това ще ти създаде и репутация на човек, който цени времето си и ще доведе до известно намаляване на прекъсванията.

Предотвратяване. Ако имаш отделен офис, най-лесният начин е да сложиш табелка на вратата „НЕ МЕ БЕЗПОКОЙТЕ!"

Но не прекалявай с това удобство. А, ако някой все пак успее да се докопа до теб и е влезнал в офиса ти, в никакъв случай не го кани да седне. Това значително ще удължи престоя му при вас.


Коментари за Контролирай губенето на време!

.com

Бъди първи, който ще напише коментарАнкета

Може ли мъж да прави каквото иска, ако жена му каже "Прави каквото искаш"?

ГЛАСУВАЙ
Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
73.52996US