Защо не трябва да съжаляваме

Каквото и да си мислим, много често, поглеждайки назад, изпитваме чувството на съжаление. А поводите за това могат да бъдат толкова много и така различни. Може да се разочароваш от работата си, от половинката си, да си се скарал с близките хора – толкова много неща ни се случват. А може и да съжаляваш за хубавото, което безвъзвратно си е отишло.

Но това означава, че живеем в миналото. Фокусираме се върху миналото и изразходваме енергията си в нещо, което вече не можем да променим, нещо, което си е отишло. За да не съжаляваме обаче и след 5 години, трябва да се обърнем към настоящия момент – в крайна сметка имаме само него, нямаме нито миналото, нито бъдещето, всичко е тук и сега, само в този миг. Научете се да се освободите от миналото и си намерете причини да не съжалявате за него!

Уважавай своя избор и търси положителното

На първо място трябва да си отговорите на въпроса „Защо постъпих така?“. Бъдете откровени и честни със себе си и не търсете виновен. Най-вероятно ще откриете добри аргументи, за да оправдаете постъпката си. Но не го правете. Приемете постъпката си и се опитайте да откриете положителната страна на нещата. Винаги има такава.

Не преживявайте отново и отново разделите, а се поучете от тях

В крайна сметка се е случило нещо хубаво, което просто се е изчерпало. Губите времето си напразно, ако продължавате да мислите защо се е случило така. Хората идват в живота ни, за да ни дадат урок за самите нас, винаги важен и ценен урок, който ни помага да се развиваме. Но когато си свършат работата, някои от тях трябва да си тръгнат. Същото важи и за интимните ни партньори. Дори в раздялата има положителна страна.


По-добре късно, отколкото никога

Ако неволно си обидила близък човек, извини се. Да осъзнаеш вината си не е слабост. Всеки човек греши, а да поискаш прошка е признак на съзнателност и отговорност. Няма нужда да прекарваш цели дни, тровейки душата си с чувство за вина, вместо да се изправиш пред другия и да покажеш, че съзнаваш грешките си.

А когато обидят теб – не задържай обидата в себе си. Прощавай на хората, така ще ти бъде много по-леко. А колкото по-често се усмихваш, толкова повече радостни моменти ще изживееш.

Ефектът на незавършеното действие

Това се случва, когато съжалявате за нещо, което не сте довършили. В психологията този синдром се нарича „ефектът на незавършеното действие“. Обикновено това става, когато поради някакви причини не сме могли да изживеем нещо, което сме искали. Тук се появява и фразата, която всички сме си казвали в някакъв момент от живота си – „Само ако…“. Но „само ако“ не съществува. Никога няма да може да отгатнете с точност какво би се случило, ако бяхте постъпили еди как си. И както казахме, имаме само настоящия момент – затова ако се отдадете на мисли тип „само ако“, рискувате да се вкарате в порочен кръг на самосъжаление, че не се е получило така и така. Това затормозява настоящето ви и може да ви попречи да изживеете нещата, които ви се случват сега. А тези неизживени неща ще станат причина за „само ако“ след години. Не съжалявайте за избора си в миналото и по-добре обърнете внимание на изборите, които трябва да направите в настоящето – така ще си осигурите и бъдеще без съжаление за миналото.

Рейтинг 5 от 5
Оценете статията

Коментари за Защо не трябва да съжаляваме

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само, за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ