Тази страница не е видима в уебсайта

272 години от рождението на Алесандро Волта

Роден е в гр. Комо, където и завършва образованието си. Изпратен от родителите си да учи в йезуитско училище, с цел да стане адвокат, той много скоро разбира, че повече го интересуват физичните и химични явления. Ентусиазиран от тях, пише първото си научно произведение, озаглавено "De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus".

През 1774 г. става учител по физика в родния си град, а пет години по-късно - професор в университета в Павия. През 1775 г. изработва "електрофор" - уред, с който се произвежда статично електричество. Следващите две години се занимава с химия на газовете и открива газа метан. Около 1800 г. открива и изработва първата електрическа батерия, състояла се от редуващи се един върху друг медни и цинкови дискове, разделени с накиснато в солен разтвор кече. Това е първата и десетилетия наред единствена батерия - източник на постоянно ЕДН. Подобен източник например използвал Майкъл Фарадей в прочутите си опити, с които открил явлението електромагнитна индукция. През 1810 г. Наполеон му дава титлата граф. Умира през 1827 г. През 1897 г. на негово име е наречена единицата за електрично напрежение - волт. Той открил, че винаги може да се получи „електрическа сила", когато два различни метала се поставят в проводяща течност.

Интересно е, че преди въвеждането на еврото в Италия ликът на Волта е бил изобразен на банкнотата от 10 000 лири.


Коментари за 272 години от рождението на Алесандро Волта

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ