Тази страница не е видима в уебсайта

Зловещия преврат на 9-и септември 1944 г.

Навършват се 72 години от преврата в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година. Тогава, благодарение на съветската армия военни части свалят правителството на Константин Муравиев и на власт идва Отечественият фронт. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България попада в съветската сфера на влияние.

Още в първите дни бойни групи на комунистическата партия започва саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията.

По неофициални данни без съд и присъда са избити над 20 000 души. Народният съд произнася 2618 смъртни присъди. Сред първите разстреляни са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ - княз Кирил Преславски, който е брат на покойния цар Борис ІІІ, бившият министър-председател проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. На смърт са осъдени девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Така на практика е унищожена голяма част от политическия, икономическия и културния елит на България.

Народният съд произнася още 1226 доживотни присъди. 946 души са осъдени на 15 години затвор. Голям брой от тях обаче умират непосредствено след произнасянето на присъдите от побой и изтезания в затворите.

След деветосептемврийския преврат в България се установява репресивен режим. През следващите 45 години хиляди са загинали в изградените концентрационни лагери.


Коментари за Зловещия преврат на 9-и септември 1944 г.

.com

Бъди първи, който ще напише коментарАнкета

Може ли мъж да прави каквото иска, ако жена му каже "Прави каквото искаш"?

ГЛАСУВАЙ
Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
81.07805US