Тази страница не е видима в уебсайта

Честит 95-ти рожден ден Стоянка Мутафова - 2 Февруари 2016

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Бащата на Стоянка Мутафова е писателят ерудит Константин Мутафов, братовчед на Пенчо Славейков.

Тя завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски" и Държавна театрална школа в София, театралния отдел на Академия та на изкуствата в Прага, Чехия (1947-1949).

От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър "Ив. Вазов" . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър "Ал. Константинов", където работи от 1956 до 1991 г. 

През 2001 г. получава наградата "Паисий Хилендарски", а през 2002 г. орден "Стара планина", I степен.

Да си припомним най-интересното за любимата българска актриса:


Някои я наричат „стихийното бедствие", други „лудетината", а за трети е просто „диагнозата Мутафова". Всички обаче са единодушни, че актрисата винаги е била свободна и е внушавала такова състояние на духа и на околните, без да се съобразява с хорското мнение и авторитетите на деня.

Светът минава през сетивата ѝ, дава им острота и сила, които са наистина феноменални. Светът в очите на Стояна е пълен, цветен, тъжен и смешен в мяра, непостижима за другите. Тя е от онези хора, които, колкото повече доближаваш, толкова по-необятни ти се струват. Малцина могат да си представят, че Стояна обича самовглъбеността и тишината около себе си. Скептичната усмивка е повече Стоянина, не кикотът.

Любовта й към театъра никак не е случайна. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов"..

Бъдещата актриса завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това и класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски". Заедно с това тя завършва и Държавна театрална школа в София.

Стоянка Мутафова има 3 брака зад гърба си и една дъщеря - Мария Грубешлиева.

През 2000 година Стоянка Мутафова е обявена за почетен гражданин на София. 2 години по-късно е обявена и за почетен гражданин на Бургас.

През 2002 година, по случай своя 80-годишен юбилей, е наградена с Орден "Стара планина".


Коментари за Честит 95-ти рожден ден Стоянка Мутафова - 2 Февруари 2016

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ