Тази страница не е видима в уебсайта

Не, това не е кошмар. Наистина е петък 13-ти.

Не, това не е кошмар. Наистина е петък 13-ти. Отново. За първи път от 11 години, петък 13-ти ни застига в два поредни месеца. Тази двойна заплаха може да се появи само в определени не-високосни години и само в комбинацията Февруари - Март. Можем да ги очакваме - или да се страхуваме от тях - отново през 2015, споменава National Geographic.

Двойното проклятие не е единственото зловещо предвестие през 2009 - тежка година за суеверните. Злокобната дата се появява в три петъка тази година: 13 февруари, 13 март и още веднъж на 13 ноември. Но все пак, три пъти петък 13-ти в годината е максималният брой в една година, докато продължаваме да отчитаме времето по Грегорианския календар, който е бил наложен на Католическата църква от Папа Григорий XII през 1582.

"Не може да има година без, както не може да има година с четири Петък 13-ти, заради особения ни календар." Казва Ъндъруд Дъдли, почетен професор по математика в университета DePauw в Гийнкасъл, Индиана, и автор на книгата „Нумерология: или какво всъщност написа Питагор".

Календарът работи точно както предшественикът му, Юлиянския календар, с високосна година на всеки четири. Грегорианския календар обаче прескача високосните години, с който започва нов век, освен тези, които са кратни на 400. Например, 1900 не беше високосна година, докато 2000 беше. Този номер запазва синхрона между календара и сезоните.

Резултатът е особена подредба на дни, която се повтаря всеки 400 години, отбелязва Дъдли. Тъй като времето тече и въпреки човешкия календар, някои години като 2009 са със три петък 13-ти. Други години имат два или един.

"Причината е любопитният начин, по който е устроен календарът ни, с 28 дни през фувруари и всички тези 30 и 31 дни през другите месеци" казва Дъдли.

Когато се появява правилото за годините кратни на 400, се разкрива и още нещо: тринайстото число се пада в петък по-често, отколкото на който и да било друг ден от седмицата. „Това е просто забавно съвпадение" казва Дъдли.

Нещастното Число

Страхът от петък 13-ти идва още от древните асоциации за лош късмет на числото 13 и деня петък, каза Доналд Доси, фолклорен историк. Двете асоциации за лош късмет комбинирани, в крайна сметка трябва да доведът до супер нещастен ден.

Петък 13ти ни атакува два месеца подред

 

И в библията се споменава нещастното число 13. Юда, който предаде Исус, е 13-тият гост на последната вечеря. Междувременно, в древен Рим, вещиците се събирали в групи от 12. 13-та се е вярвало, че е дявола.

Томас Фернслър учен от Университета в Делауеър, заяви, че номер 13 страда заради неговата позиция след 12. Според него числото 12 е съвършенното число - има 12 месеца в годината, 12 зодии, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус и др. Числото 13 е малко зад перфектността и е свързано с лош късмет.

Страха от числото 13 може дори да се види в това как едно общество е изградено. В повече от 80% на високите сгради липсва 13-ти етаж. На много летища липсва 13 изход. В много болници и хотели редовно редовно няма стая с номер 13. По улиците на Флоренция няма да се види сграда с номер 13, защото те са с номер 12 и половина.

Страшната Дата

Някои хора са толкова суеверни в петък 13-ти, че те отказват да пътуват, да си купят къща, или да купуват акции на този ден. Изчислено е загубите на този ден са 800 - 900 млн. долара просто защото хората не си вършат нормално работата, казва Доси, който е също и основател на Център за упраление на стреса и фобиите в Ашвил, Северна Каролина. Една от предлаганите услуги на института е преодоляването на фобията от Петък 13, която засяга 17 до 21 млн. души само в САЩ.

Симптомите варират от леко безпокойство до пълни пристъпи на паника. Последните мога да променят изцяло графиците на хората или да доведът до пропускане на работа.

Когато става дума за лош късмет от всякакъв вид, Ричард Уайсмен - психолог в университета в Hertfordshire, Англия - установил, че хората, които считат себе си за нещастни, са по-склонни да вярват в суеверията, свързани с лошия късмет. "Техните вярвания и поведение са вероятно част от един много по-голям мироглед, " казва той. "Те вярват, че късмета е магическа сила и че той може да съсипе живота им."

Що се отнася до деня петък, той е добре известен сред християните като деня, в който Исус е бил разпънат. Някои библейски учени вярват, че Ева изкушила Адам със забранения плод също в петък. Може би най-значимо е убеждението, че Авел е бил убит от брат си Каин в петък 13-ти.


Коментари за Не, това не е кошмар. Наистина е петък 13-ти.

.com

Бъди първи, който ще напише коментарНие се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK, със светла тема OK OK, с тъмна тема тема Не желая Декларация за поверителност
!
Сигурни ли сте, че искате да изчистите списъка с любими?
ДА НЕ
ЗАТВОРИ
81.28595US