Моят "Able Mentor" Проект Начало Методи Георгиев
Моят Моят

Отговорът: Чрез проекта Able Mentor ( http://ablementor.bg//project/publicwall/type/project/ ), който помага на ученици да разгърнат пълния си потенциал като ги свързва с менторите им, успешни професионалисти, готови да им подадат ръка за сбъдването на поне една тяхна мечта.

Моят Able Mentor проект е към края си - точното време да споделя какво ми се случи през последните четири месеца, как се чувствах, какво ново разбрах за себе си и за света.

Ще започна от началото, оттам, откъдето тръгна всичко. Още си спомням деня, когато в час по български език, в стаята ни пристигна съобщение, което учителката ни прочете. Единственото, което разбрах е, че трябва да се напише есе. Много ми се искаше да науча повече...Потърсих допълнителна информация, запознах с регламента на проекта и идеята му много ми допадна. Исках да участвам, но не бях сигурен, че ще успея. Моите приятели, които искрено вярват в мен, ме насърчиха да опитам като ми казваха убедено: „Ти ще успееш". Тяхната подкрепа ме окрили: прибрах се вкъщи, седнах и на един дъх написах есето, с което кандидатствах в Able Mentor. На другия ден изпратих текста и започнах да стискам палци да ме одобрят.

Мина седмица, минаха две, а отговорът още го нямаше. Признавам, че започнах да губя надежда. И един ден, помня, че беше понеделник, отново проверих пощата си и видях заветния отговор. Положителен! Бях развълнуван, радостен, вдъхновен и с треперещ глас си повтарях „Аз успях". Защото осъзнавах, че това е Възможността да навляза в журналистиката и да разбера повече за това, което искрено ме вълнуваше - как да стана по-подготвен за професионална реализация в тази област.

Дните минаваха и денят до първата ми среща с моя ментор наближаваше. Запознанството ни беше в началото на ноември, в Betahouse - мястото, което събра всички участници във втория сезон на проекта и се изпълни до краен предел с техния ентусиазъм, положителна енергия и усмивки. Защото Able Mentor действително зарежда участниците с хъс, добро настроение и желание за успех!

С моя ментор, Рая Цветкова, обсъдихме идеите от есето ми и започнахме работа по нашия общ проект, който беше хем личен, хем професионален - да науча от нея повече за журналистиката и журналистите, а на следващ етап - самият аз да стана журналист.

Първата ни идея беше да потърсим начин да издадем книгата, която съм написал, но я оставихме за следващ етап от развитието ми.

След това се спряхме на концепцията за създаване на блог, който да стане платформа за представяне на идеите ми, за диалог с аудиторията - място, в което да дам повече публичност на любовта си към писането. Освен него, искахме да направим и серия от срещи с журналисти и комуникатори, за да добия от първа ръка по-ясна представа за областите, в които трябва да се подготвям, за да реализирам мечтата си - да стана журналист.

Последва и първата ни голяма среща. Моят ментор - Рая, ме заведе на представянето на книгата „Детство без сълзи" ( http://detstvo.eu/  ) на невероятния Александър Миланов - бивш журналист, настоящ PR, автор и доброволец. Идеята й беше да ми покаже чрез личния пример на Сашо как, когато човек иска, търси успеха и работи в правилната посока, той непременно успява, въпреки трудностите по пътя. Мисля, че успя да ме зарази с положителния му пример J

Втората ни голяма среща беше в Нова телевизия, където редакторът Диана Димова ни разкри всички тайни на телевизионната журналистика - как се прави репортаж, как се монтира и озвучава, как се подрежда новинарската емисия, кои са хората зад и пред кадър, които правят магията възможна. И там се запознах с изключителни хора, на които искам да подражавам. Влязох и в студиото на Сутрешния блок и Новините, където усетих тръпката на това да бъдеш под прожекторите, да бъдеш новинар.

Третата ни голяма среща беше в Българското национално радио - най-старата електронна медия у нас. Там Валерия Николова, водещ и редактор, ми показа как се прави обществено радио и какво е важното, за да поддържаш високо ниво в журналистиката и да бъдеш информационен лидер в радио ефира. Там, освен че научих нови неща, приех предизвикателството да бъда водя кратка (и сполучлива) новинарска емисия. Изпитах тръпката да бъда истински радио журналист и да стана част от екипа на БНР, дори и за кратко. Влизането в студио ме накара да повярвам още повече в сбъдването на мечтата си и да почувствам увереността, която преди ми липсваше. Това събитие дълго ще остане в съзнанието ми и ще бъде заключено в кутийката с хубавите ми спомени.

Като част от проекта създадохме и този блог, наречен „BeyondBooks" (името му избрахме с гласуване на средносрочната среща на проекта Able Mentor). Замислен е да бъде моето място за размисли и страсти, в което ще пиша по важните за мен и хората около мен теми, ще споделям наблюденията и мислите си. Надявам се, че този блог ще стане популярен и чрез него ще мога да получавам обратна връзка от всички, които обичат да четат скритото зад книгите, зад привидностите. Разчитам също, че той ще ми помогне да стана още дисциплиниран и по-добър в писането, което ще е поредна крачка напред в личностното ми развитие. Към него има и Facebook профил, в който ще представям акцентите от блога.

С всичко дотук, и с настъпването на формалния край на проекта, той не приключва за мен. Напротив. Получих от Рая добрата новина, че през ваканцията ми предстои стаж във вестник „Труд". След като пред мен се повдигна завесата на журналистиката в електронните медии, сега ще имам възможност да видя съвсем отблизо как работи една печатна медия. Вярвам, че този стаж ще ме научи на още много нови неща и надявам се - ще ми отвори нови врати.

Нашият Able Mentor проект завършва успешно, защото в рамките на изминалите 4 месеца, аз реално успях да изкача още едно стъпало към сбъдване на мечтата си да стана журналист. Следващите стъпала са много и са пред мен, но вече съм много по-подготвен за преодоляването им!

И за финал, като при всеки успешен проект, искам публично да благодаря на всички, без които той нямаше да се случи:

На първо място това е вдъхновеният и вдъхновяващ екип на Able Mentor - една невероятна инициатива, която се надявам да има още много издания и да сбъдва още много мечти.

Благодаря на нашия невероятен координатор, Асен Георгиев, който беше винаги на разположение и ми помагаше дори и в късните часове на денонощието.

Благодаря специално и на прекрасната журналистка от в. „Дневник", Дарина Черкезова, която с много търпение и разбиране ми съдейства за създаването на блога.

Благодаря на всички мои приятели и близки, които винаги ме подкрепят и вярват безусловно в мен - това ме зарежда и мотивира.

Благодаря и на останалите участници във втория сезон на Able Mentor - за активната обратна връзка по време на срещите ни, и за положителния заряд от общуването ни.

И накрая, но не на последно място, искам да благодаря на моя невероятен ментор - Рая Цветкова, която беше с мен във всеки един момент, която ми беше подкрепа във всяко едно отношение. Човек, който ме научи на толкова много неща и който ме поведе по пътя на знанието.

Благодаря ви от сърце!

Убедихте ме, че мечтите могат да станат реалност!

-->

Коментари за Моят "Able Mentor" Проект

.com

Бъди първи, който ще напише коментар




Ние се грижим за вашите данни и ще използваме бисквитки само за да подобрим вашето преживяване.
OK OKOK, но с тъмна тема темаНе желая Декларация за поверителност