зарежда се
  Гръм и мълнии

Гръм и мълнии

Гръм и мълнииГръм и мълнии

Google знае кога лягаме да спим и кога ставаме. Кой е най-честия ни маршрут и къде работим, къде живеем, какво харесваме. Несъзнателно му помагаме да знае все повече и повече. Също като Facebook знае кои са ни приятелите. С кои общуваме и с кои не, телефонни номера и тн. Няма да мога да опиша всички неща, които знае но замислете се. Компанията купува малки компании с бъдеще или вече развили се. 70% телефоните ползват Android, който е собственост на Google. Може до минута да определи в колко часа ще си пристигнем вкъщи събирайки данни от останалите телефони и тяхната скорост, позиция и посока на движение. В общи линии да имаш личен живот вече се оказва трудно, защото всичко се знае. Социалните мрежи пречат на него, защото вече тайни не остават. Хубаво ще е да се научим да бъдем честни и разбрани. 

Ето какво ще стане, ако Google си купи пицария.

 
Телефонът в кварталната пицария звъни:

- Пицария Google, добър ден, слушам ви!
- Пицария какво?
- Пицария google. Какво искате да поръчате?
- Но... това не е ли в пицария "Сеньор домат"?
- Уви, беше. Наскоро Google я купи и сега предлагаме куп допълнителни иновативни услуги, от които може да се възползвате.
- Добре. Да видим, какво толкова ново ще ми предложите!
- Като начало да предложа обичайната ви поръчка.
- Обичайната? От къде знаете каква е обичайната ми поръчка
- Имаме инсталиран идентификатор на клиенти и ние знаем, че последните 53 пъти от този номер е поръчвано пица "Везувий", с допълнително сирене и шунка, плюс бутилка добре охладена бира "Каменица" светло.
- Ооооо, добре! Ами да, давайте обичайната поръчка!
- Добре, записвам. Мога ли само да си позволя да ви дам един съвет?
- Разбира се!
- Имате ли новото ни меню?
- Не.
- О, господине! Това е най-пълното меню, което някога сте виждали. Бих си позволил да ви препоръчам пица с извара и спанак, както и една бутилка минерална вода с малко съдържание на сол.
- Извара? Спанак? Сол? Ти луд ли си? Мразя това!
- Разбирам ви много добре, но това е най-доброто към момента за здравословното ви състояние. Да отбележа само, че имате много висок холестерол...
- Висок холестерол! Това пък няма как да го знаете?
- О, господине! Нашата компания разполага с най-голямата база данни на планетата. От този телефонен номер и името ви имаме достъп до лабораторните ви изследвания.
- Не ми пука за вашата база данни и за холестерола ми! Не искам пица с извара и спанак! Пия си лекарства, за да мога да ям, каквото искам, ясно?!
- Съжалявам, но нашата база данни показва, че не сте си взимал хапчетата в близкото минало.
- Какво?!? От къде, по дяволите, знаете това? Шпионирате ме от доста време така ли?
- О, не, не, не, не! Просто имаме в базата данни на всички аптеки в града, и последният път, когато сте посетили аптека е било преди 3 месеца. Купили сте един блистер, в който има 30 хапчета.
- О, човече! Така е! От къде знаете това?
- От кредитните ви карти...
- Какво?
- Ами да! Последният път когато сте ползвали кредитната си карта в аптека е било преди 3 месеца. В същото време сте пазарували от други търговски обекти, което значи, че не сте загубили кредитната си карта.
- Ааааа кретени! А, не мога ли да платя в брой? Мога нали? Какво ще кажете сега?
- Това е невъзможно господине. Плащате в брой само на любовницата си по 100 долара на седмица. Всичко друго плащате само с кредитната си карта.
- Идиоти! От къде и как знаете, че имам и колко плащам на любовницата си?
- Ами всички други ѝ плащат по банка. Пък тя внася допълнително 100 долара седмично повече. Ясни са имената на другите ѝ любовници. От вашия баланс се губят едни 100 долара. Следователно вие сте човека.
- Еба.., ми мамичката! Какво друго знаете за мен?
- Съжалявам, господине, но справката ви е доста дълга и това, е което виждам на тази страница на монитора. Като цяло ви съветвам да посетите личния си лекар възможно най-скоро, да си направите нови изследвания, да уточните дозата и вида на лекарствата си, за да може да ви бъдем максимално полезни в избора на храна.
- Мамичката ви и google и служители и държава, и ти, и компютри, и бази данни, и интернет, и facebook, и twitter, и липсата на личен живот в двадесет и първи век, и цялата тази проклета държава...
- Моля ви, моля ви, не се ядосвайте. Не е във ваш интерес. Не забравяйте холестерола, кръвното и другите здравословни проблеми, които имате.
- Млъкни Гад! Още утре събирам багажа и заминавам някъде далеч от всичко това. Да! Заминавам за Фиджи, или някъде, където няма интернет, компютри, телефони, без хора, които ще ме следват през цялото време, ще надничат в личния ми живот, ще имат база данни и ще знаят с кой си лягам и какви гащи си купувам.
- Много добре ви разбирам господине но,....
- За последен път, ще използвам кредитна карта, за да си купя билет за самолета и отлетя на края на света!
- Добре, но.....
- Отменям поръчката за пица и бира. Не ми трябва още един ред във вашата база данни.
- Добре господине поръчката ми е отменена, но ако може само още една подробност.
- Какво, по дяволите?!
- Искам само да ви напомня, че вашият международен паспорт е изтекъл.

2016-03-152016-03-15